"Vaak getekend met krop in de keel"

RINO EN JIMMY HEBBEN VERVOLG OP 'ALTIJD ERGENS OORLOG' AF

Jimmy Hostens en Rino Feys met het gelauwerde deel 1 en pas verschenen deel 2.
Joke Couvreur Jimmy Hostens en Rino Feys met het gelauwerde deel 1 en pas verschenen deel 2.
Van de bittere oorlogsgruwel tot de bevrijding van Roeselare. Auteur Rino Feys (51) en tekenaar Jimmy Hostens (48) hebben twee jaar gesleuteld aan het vervolg op de beeldroman 'Altijd Ergens Oorlog'. "Tijdens het creëren van 'Altijd Ergens Oorlog 2' werden we stil door de wreedheden van 100 jaar geleden in Roeselare."

Net geen 1.800 verkochte exemplaren en uitmuntende recensies: een vervolg op het eerste deel van de graphic novel 'Altijd Ergens Oorlog' kon niet uitblijven. "Het eerste deel had niet zomaar een open einde", vertelt auteur Rino Feys. "Toen we eraan werkten, waren we al vastbesloten om een vervolg uit te brengen en zo de volledige oorlog in beeld te krijgen. Want na drie jaar werken en 100 bladzijden waren we pas halverwege de oorlog. Aan deel twee, nog eens goed voor 100 bladzijden, hebben we nu twee jaar gewerkt. Het ging een pak vlotter en wees voor een stuk eigenlijk zichzelf uit. De personages hadden al hun definitieve vorm. Ook het verhaal lag er. Bovendien kregen we schitterende reviews over het eerste deel. Ook daardoor stonden we steviger in onze schoenen. Met dit tweede luik is het verhaal nu af. Net daarom wilden we nog eens alles geven en niet te snel tevreden zijn. Als we het zelf mogen zeggen: het verhaal is sterker en Jimmy heeft zichzelf overtroffen in het tekenen. Wat hij neerzet, is supermooi."

Een gevechtsscène uit 'Altijd Ergens Oorlog 2'.
Joke Couvreur Een gevechtsscène uit 'Altijd Ergens Oorlog 2'.

Dagboeken

Deel 2 start in april 1916 en eindigt met de bevrijding van Roeselare. Grote inspiratiebron waren opnieuw de dagboeken van Jules Dujardin, die amper 14 was toen de oorlog uitbrak. Al lezend en kijkend - aan de hand van brieven tussen hoofdpersonage Marie en haar vader die als krijgsgevangene weet te ontsnappen - word je geconfronteerd met luchtgevechten, gasaanvallen, aanhoudende bombardementen die de stad verwoesten, de verplichte ontruiming, plunderingen, honger...

Geen deel 3

"Het was vaak werken met de krop in de keel. Deel twee is een pak heftiger dan de eerste strip", zegt Jimmy. "Verscheidene keren wist ik niet goed of ik bepaalde feiten wel kon tekenen wegens te wreed. Hier en daar heb ik mezelf dan ook wat zelfcensuur opgelegd bij het tekenen. Ik wou er geen horror van maken. Nu en dan laten we dan ook vooral de woorden spreken en zijn de beelden wat zachter. We vonden dit belangrijk, omdat de strip ook toegankelijk moet zijn voor de jeugd." Een derde deel van 'Altijd Ergens Oorlog komt er zeker niet. Een nieuwe samenwerking sluit het duo niet uit, al is er nog niets concreet. 'Altijd Ergens Oorlog 2' is te koop in de boekhandel en kost 19,95 euro.