"Stilzitten is niet aan mij besteed"

PROFVOLLEYBALLER WORDT MEDEZAAKVOERDER CLEMENTINE PRODUCTIONS

Profvolleyballer Stijn Dejonckheere van Knack Roeselare stapt mee in het bedrijf Clementine Productions.
Sam Vanacker Profvolleyballer Stijn Dejonckheere van Knack Roeselare stapt mee in het bedrijf Clementine Productions.
Topvolleyballer Stijn Dejonckheere is voortaan medezaakvoerder van Clementine Productions, het jonge Roeselaarse bedrijf dat het awardwinnende filmpje 'Boury Beats' inblikte en recent nog de videoclip #VANRSL maakte. Stijn combineert zijn nieuwe job met zijn carrière als prof. Weinigen doen hem dat na.

De 29-jarige Dejonckheere is de libero van Knack Roeselare en heeft 135 wedstrijden met de nationale ploeg op de teller staan in de laatste vier jaar. Hij traint twintig tot dertig uur per week en speelde tot twee zomers geleden gemiddeld tachtig wedstrijden per jaar. Druk, maar niet druk genoeg. "De voorbije twee zomers ben ik niet meegegaan met de nationale ploeg en toen was het rustiger. Dan trainde ik maar drie keer per week." In die kalmere zomermaanden begon Stijn te experimenteren met film. Samen met een paar medespelers maakte hij trickshotfilmpjes onder de noemer Sons of Gravity.


Met het monteren en maken van die filmpjes ontdekte Stijn een tweede passie. Regelmatig zat hij na de trainingen nog urenlang voor zijn computer te werken. De filmpjes werden druk bekeken en ontgingen ook Barbara en Lieselot Dejonghe van Clementine Productions niet. "Drie jaar geleden vroegen de zussen me of ik wou komen monteren. In eerste instantie als zelfstandige in bijberoep, maar het klikte afgelopen zomer zodanig goed dat ze me aanboden om mee in de zaak te stappen."

Zwart gat

Hij aarzelde geen moment. "Er zijn twee redenen. Enerzijds door het feit dat ik toekomstgericht ingesteld ben. Op een bepaald moment komt er een einde aan het volleybal. Ik ken oud-spelers die dan plots niets meer om handen hebben en in een zwart gat vallen. Anderzijds - en dit geef ik graag toe - speelt ook het financiële een rol. Bij de nationale ploeg verdien je als prof 25 euro per dag, plus kilometervergoeding. Voor de inspanningen die wij leveren is dat peanuts. Destijds heb ik samen met een aantal medespelers nog geijverd om daar wat aan te veranderen, maar we liepen bij de volleybalbond tegen een betonnen muur."

Prioriteiten

Feit is wel dat de agenda van Stijn voortaan goed vol zal staan. "Volleybal blijft prioritair, maar ik ben flexibel en kan ook regelmatig van thuis uit werken. Bovendien heb ik geen zittend gat. Lang in bed blijven liggen of langer dan een uur niets doen, kan ik niet. Ik heb ooit nog samengewoond met een collega-atleet. Hij ontbeet toen ik mijn middagmaal at. Alle respect voor atleten, maar zo'n leven is niets voor mij. Discipline zit in mijn systeem en behalve sportieve heb ik ook cognitieve uitdagingen nodig. Op het vliegtuig naar buitenlandse wedstrijden doe ik altijd een cursus of boek mee om wat bij te leren. Vorige zomer heb ik nog mijn dronebrevet behaald, tussen het monteren door."


"Het is een cliché, maar in topsport telt de mentaliteit voor 80 procent. Altijd zijn er ups en downs. Dankzij Clementine kan ik me voortaan focussen op wat anders na de training, waardoor ik de dag nadien zowel mentaal als fysiek uitgerust op trainingen verschijn. In die zin zijn mijn twee passies niet alleen te combineren, ze versterken elkaar zelfs. Da's alleen maar positief."