"Iedereen was gebotst op gladde weg"

AANRIJDER (27) VRAAGT VRIJSPRAAK NA DODELIJK ONGEVAL

Cedric Raes.
Repro Deleu Cedric Raes.
Grant M. (27) uit Roeselare reed helemaal niet te snel toen hij begin vorig jaar in Oekene met zijn wagen op de gladde, besneeuwde E403 begon te slippen. Dat zegt zijn advocaat, die de vrijspraak vraagt. M. maaide met zijn wagen de 21-jarige Cedric Raes uit Westrozebeke omver. Raes overleefde de klap niet.

Het drama gebeurde op 15 januari vorig jaar, om half vijf 's morgens. Cedric Raes (21) reed met zijn Mercedes op de E403 toen hij ter hoogte van het Esso-tankstation in Oekene begon te slippen. Door regen, sneeuw, hagel en temperaturen rond het vriespunt was de weg plaatselijk glad. De Mercedes van de jonge trucker botste tegen de vangrail. Cedric stapte uit om de schade te bekijken, maar werd quasi meteen aangereden door ander slippend voertuig.

Gereanimeerd

Het slachtoffer werd meters ver weggekatapulteerd. Aanrijder Grant M. (27) uit Roeselare raakte niet gewond. De man ging in het pikdonker meteen op zoek naar het slachtoffer, dat op de snelweg lag. Twintig minuten lang probeerde hij hem te reanimeren. Tevergeefs. De jonge Westrozebekenaar overleed ter plaatse. Een uur nadien gebeurde op luttele afstand nog een ongeval.


De familie van Cedric Raes acht de aanrijder volledig verantwoordelijk voor de dood van de jongeman. De advocaat van M. ziet dat anders. "Wij leven mee met de nabestaanden, maar we moeten ook de feiten onder ogen durven te zien", zei meester Thomas Vandemeulebroucke. "In zijn verslag stelt de expert dat de drie ongevallen het gevolg zijn van onaangepaste snelheid. Maar evenzeer blijkt uit dat verslag dat mijn cliënt duizend meter voor z'n slippartij 122 kilometer per uur reed op een wegdek dat niet glad was. Van zodra hij voelde dat er slipgevaar was, loste hij het gaspedaal. De botsingssnelheid bedroeg tussen 70 en 80 kilometer per uur. Mijn cliënt was dus al flink vertraagd. De expert geeft in zijn verslag ook aan "dat de drie bestuurders zich mogelijk hebben laten verschalken door de plotse gladheid". Iedereen kon daar dus zijn gebotst. Ik kan dan ook niet anders dan de vrijspraak te pleiten voor mijn cliënt."

Pijn

Els Buyse, de moeder van Cedric Raes, aanhoorde het pleidooi. Na de zitting kreeg ze de vraag van Thomas Vandemeulebroucke of M. kort even met haar kon spreken. Ze liet dat toe. Het was de eerste keer dat de aanrijder en de moeder van zijn slachtoffer elkaar ontmoetten. M. betuigde z'n spijt en zei dat hij het drama niet gewild heeft. "Dat geloof ik wel, maar Cedric is er niet meer en dat doet ongelooflijk veel pijn", antwoordde de geëmotioneerde vrouw. Op 30 oktober velt de rechter vonnis in de zaak.