"Iedereen die wil terugkomen, is welkom"

MOTUS HANDLING NEEMT FAILLIETE SOENEN OVER

De gebouwen van het voormalige NV Soenen International.
Foto Couvreur De gebouwen van het voormalige NV Soenen International.
Er is een dikke maand nadat de rechtbank van koophandel Werkhuizen Romain Soenen en NV Soenen International failliet verklaarde een overnemer gevonden. Motus Handling uit Menen neemt de machinebouwer, gevestigd in de Wijnendalestraat, over. Alle 57 personeelsleden zijn volgens de nieuwe eigenaar welkom om hun job opnieuw op te nemen. Een laat, maar mooi kerstcadeau.

Hoewel werkhuizen Romain Soenen een internationaal gerenommeerde producent van machines voor de staalverwerkende industrie was, nekten acute geldnood, een grote schuldenlast, sterke concurrentie en namaak uit Azië en het Midden-Oosten het familiebedrijf eind november. Curator Maarten Vinckier liet toen al weten dat er verregaande onderhandelingen waren met meerdere potentiële overnemers. Goed nieuws kon dus niet lang op zich laten wachten. Al is de overnemer niet een van de partijen die vanaf het begin interesse had. "Motus Handling uit Menen neemt het failliete Soenen over", weet Vinckier. "De deal omvat de activiteiten, de inboedel en het handelsfonds en de gebouwen."

Avontuur

Motus Handling is ontstaan uit het voormalige Constructies Espeel, dat in 1954 werd opgericht. De firma is gespecialiseerd in systemen voor magazijnbeheer. "Soenen is gekend als een goede machinebouwer", oordeelt Peter Vandeputte van Motus Handling. "Wij zijn niet zo vertrouwd met hun markt, maar wel met de machinebouw op zich. De overname is dus als het ware wel een beetje een avontuur, maar wij geloven erin. Ik kan alvast meegeven dat het eerste order al binnen is." Om te produceren, heeft ook de nieuwe eigenaar nood aan werkkrachten. "Het is de bedoeling om zoveel mogelijk mensen te recupereren. Maar de grote kunst is om hen nog te pakken te krijgen. Door het faillissement is er veel schade gedaan. Heel wat mensen gingen op zoek naar een andere job. Een deel hebben we al opnieuw binnengehaald, maar iedereen die wil terugkomen, is welkom bij ons."

Wrang gevoel

Bij de vakbond bekijkt men de overname met een kritische blik. "Het is het verhaal van het glas dat halfvol of halfleeg is", reageert Olaf Minne, secretaris van ACV-CSC METEA. "Naar ik hoor gaan er een 20-tal mensen opnieuw aan de slag en wat gered is, is gered. Voor deze mensen is dit natuurlijk goed nieuws en zij zijn ook blij met de overname. Maar ik ben voorzichtig en kritisch en blijf achter met een wrang gevoel. Het is zeer vreemd dat er pas schot in dit dossier kwam eenmaal het faillissement was uitgesproken. Er werd nochtans een WCO-procedure opgestart, om een faillissement te vermijden. Blijkbaar lukt het na een faillissement gemakkelijker om overnemers te vinden dan tijdens zo'n WCO-procedure, terwijl die net in het leven is geroepen om te vermijden dat de lasten van een faillissement ten koste van de maatschappij, schuldeisers en werknemers gaan. De overname stemt me dus niet echt 'happy'."