"Fotograferen kan. Vandalisme keuren we af"

TIENER SCOORT OP INSTAGRAM MET FOTO'S VAN LEEGSTAANDE GEBOUWEN

Jens Van Lierop en Alano Lefevere in het leegstaande hotel Broel, dat binnenkort gesloopt wordt.
Henk Deleu Jens Van Lierop en Alano Lefevere in het leegstaande hotel Broel, dat binnenkort gesloopt wordt.
Jens Van Lierop uit Roeselare maakt op Instagram furore met foto's van leegstaande gebouwen. Hij heeft er inmiddels 14.700 volgers. Jens bezocht onder het gewezen hotel Broel in Kortrijk, samen met zijn vriend Alano Lefevere. "Daar is veel vandalisme geweest. Dat keuren wij af."

Binnendringen in het leegstaande hotel Broel is kinderspel, want de deuren staan wagenwijd open. De tieners Jens Van Lierop en Alano Lefevere hoeven dus geen halsbrekende toeren uit te halen om er binnen te geraken en foto's te nemen. "Waarom in leegstaande gebouwen? Voor de kick! We nemen graag foto's en koppelen dat aan wat avontuur", vertellen Jens en Alano. De twee vrienden wonen in Roeselare, maar zakken geregeld af naar Kortrijk, waar heel wat leegstaande gebouwen staan. "Hier in hotel Broel waren we al enkele keren. In een maand tijd is er helaas al veel vandalisme geweest in het gebouw. Sporen verraden dat mensen er drinken, eten en zelfs overnachten. Zelf zoeken wij geen risico's op. 's Nachts gaan we nooit op stap. Alleen bij daglicht nemen we mooie kiekjes van lege kamers. In hotel Broel ontdekten we zelfs een zwembad", gaan de jongeren verder.

In het hotel liggen vuile lakens en achtergebleven afval.
Henk Deleu In het hotel liggen vuile lakens en achtergebleven afval.

Instagram

De lege vertrekken van de oude ziekenhuizen die wachten op een nieuwe bestemming kennen ook al geen geheimen meer voor Jens en Alano. "En de K-Tower in opbouw hebben we zelfs al beklommen om er schitterende foto's te nemen van de omgeving. En dan fotograferen we elkaar bovenaan aan de rand van het gebouw. Best spannend. Hoogtevrees mag je er niet hebben."

Erg aanlokkelijk oogt het zwembad niet meer. Er drijft afval in rond en het water heeft inmiddels een groene schijn.
Henk Deleu Erg aanlokkelijk oogt het zwembad niet meer. Er drijft afval in rond en het water heeft inmiddels een groene schijn.

Forceren

Alano en Jens zoeken voorlopig nog naar panden in de regio, maar eens ze een rijbewijs op zak hebben, willen ze ook leegstaande panden in het buitenland op beeld zetten.


"De foto's plaatsen we op Instagram en bewaren we op onze computer. Bij onbekende panden geven we de locatie niet vrij om vandalen te weren. Hotel Broel bijvoorbeeld trekt veel vandalen aan en dat vinden we jammer. Wie aan urbex doet (foto's nemen van leegstaande panden, red.), beschadigt de kamers niet. Alleen om binnen te geraken, durven we iets te forceren." Of dat allemaal wettelijk is? "Tuurlijk niet, maar ik ben slechts een keer betrapt door de politie. Die gaf me een verwittiging zonder gevolgen."


De ouders van Jens en Alano zijn op de hoogte van hun avonturen. "Zij weten dat we enkel panden betreden om foto's te nemen. Als er gevaar dreigt, zijn we weg. Op een dag troffen we sporen aan van drugs in een pand. Redenen genoeg om het gebouw meteen te verlaten." Ongewenst bezoek in hotel Broel wordt straks onmogelijk als het gebouw tegen de vlakte gaat. "De vergunning is afgeleverd door de stad en in beroep bevestigd door de provincie. Het is nog even wachten op de effectieve sloop", aldus schepen Wout Maddens (Open Vld).