"Café failliet door dodelijke steekpartij"

UITBATERS L'ESTRADE EISEN MORELE ÉN MATERIËLE SCHADEVERGOEDING

Volgens Patrick Luyten en Patricia Van Geem ging hun café over de kop door het negatieve imago na de steekpartij.
Jef Van Nooten Volgens Patrick Luyten en Patricia Van Geem ging hun café over de kop door het negatieve imago na de steekpartij.
Voor de correctionele rechtbank in

Turnhout is gisteren het proces ingeleid tegen de 29-jarige Ekrem S. uit Mol. De man stak in oktober 2016 in café


L'Estrade in de Corbiestraat Johnny Hensen (28) uit Neerpelt dood met een mes. Hij staat terecht voor doodslag.


Behalve de nabestaanden stellen ook de toenmalige caféuitbaters zich burgerlijke partij. "Ons café is failliet gegaan door die fatale steekpartij", zeggen


Patrick Luyten en Patricia Van Geem.


De fatale steekpartij bij café L'Estrade in de Corbiestraat in Mol vond plaats op 30 oktober 2016. Verdachte Ekrem S. (29) uit Mol verblijft sindsdien achter de tralies. Gisteren werd zijn rechtszaak ingeleid. In maart volgen de pleidooien. De beklaagde zal zich dan moeten verantwoorden voor doodslag.


De man ging door het lint toen een meisje hem die dag afwees in café L'Estrade. Uit frustratie dronk hij haar drankje leeg, bespuwde haar én scheurde hij geld van het meisje kapot. Caféuitbaters Patrick Luyten en Patricia Van Geem uit Rijkevorsel wilden hem het café uitzetten, maar dat was niet naar de zin van Ekrem S. Een andere klant, de 28-jarige Johnny Hensen uit Neerpelt, wilde de caféuitbaters helpen om S. naar buiten te brengen. Maar die beslissing kostte hem zijn leven. S. haalde een vleesmes tevoorschijn en stak Johnny dood.


Niet alleen de nabestaanden van slachtoffer Johnny Hensen zullen zich in maart burgerlijke partij stellen tegen Ekrem S. Ook Luyten en Van Geem zullen samen met hun dochter Klaartje een schadevergoeding vragen. Dochter Klaartje, die op dat moment nog minderjarig was, raakte zelf gewond.

Slachtoffer Johnny Hensen (28).
Jimmy De Schrijver Slachtoffer Johnny Hensen (28).

Dochter gewond

Gisteren stonden ze voor de tweede keer sinds de fatale steekpartij oog in oog met Ekrem S. "We hadden hem al één keer eerder gezien tijdens zijn verschijning voor de raadkamer. Zijn houding is nog steeds hetzelfde. Hij toont geen greintje respect of spijt", vertellen Luyten en Van Geem. "Dat hij tegenover ons geen emoties toont, maakt ons nog niet zo veel uit. Maar tegenover de nabestaanden van Johnny zou hij dat toch wel mogen doen. Hij heeft onze zaak kapot gemaakt. Maar Johnny komt nooit meer terug. Dat is nog zoveel erger."


Luyten en Van Geem kunnen zich maar moeilijk neerleggen bij de tenlastelegging 'doodslag'. "Voor ons is dit moord. Met voorbedachten rade dus, anders neem je geen mes mee op café", zegt Van Geem. "Voor hetzelfde geld was ik het geweest die werd neergestoken. Want ik heb er neus aan neus mee gestaan om hem buiten te zetten."

Verwerkingsproces

Op het moment dat Van Geem neus aan neus stond met Ekrem S. zag dochter Klaartje hoe de amokmaker een mes wilde grijpen. Klaartje kwam snel tussenbeide. "Ik ben zelf gewond geraakt", getuigt Klaartje. "Toen ik zag dat hij een mes wilde nemen, wilde ik dat verhinderen, maar hij sloeg mijn hand weg. Spijtig genoeg heeft hij toch nog het mes kunnen pakken."


De toenmalige café-uitbaters hebben het tot op vandaag moeilijk met wat er die avond gebeurd is. Een klant die zij de deur wilden wijzen, heeft voor hun ogen iemand dood gestoken. Ze probeerden het slachtoffer nog tevergeefs te reanimeren. "Het spookt nog altijd door ons hoofd. Ik word nog drie keer per nacht wakker, omdat ik de beelden niet uit mijn hoofd krijg. We willen het proces absoluut bijwonen. Dat helpt mogelijk bij het verwerkingsproces", vertelt Van Geem.


Naast een morele schadevergoeding voor het trauma dat ze hebben opgelopen, zullen de uitbaters ook een materiële schadevergoeding eisen voor de financiële gevolgen van de fatale steekpartij. "Eind maart zijn we failliet gegaan, vijf maanden na de steekpartij. Op het moment van de feiten hadden we het café nog maar twee maanden. De zaak draaide goed, zeker in de weekends.Maar als je geen cliënteel meer hebt, houdt het op. Veel ouders hebben tegen hun kinderen gezegd dat ze niet meer naar L'Estrade mochten wegens te gevaarlijk. Langs de ene kant snappen we zo'n reactie. Maar langs de andere kant niet. Dit had in eender welk café kunnen gebeuren", klinkt het.

Nooit meer in Mol

"In het begin kwam het volk nog opdagen. Uit curiositeit. Om te zien waar het juist gebeurd was. Maar al snel bleef het volk weg, door het negatieve imago. Het faillissement is een rechtstreeks gevolg van de steekpartij. Misschien doen we ooit terug een café open, maar nooit meer in Mol. En pas nadat deze zaak is afgehandeld."