Wijnboeren oogsten tot de helft minder

NACHTVORST IN MEI HEEFT TERECHT ZORGEN GEBAARD

De Chardonnay-druiven bij het wijnkasteel van Genoelselderen worden geplukt. Waar die normaal goed zijn voor 45.000 flessen, zullen dat er dit jaar 15.000 zijn.
Foto Van Galen De Chardonnay-druiven bij het wijnkasteel van Genoelselderen worden geplukt. Waar die normaal goed zijn voor 45.000 flessen, zullen dat er dit jaar 15.000 zijn.
De nachtvorst van 20 april heeft de Limburgse wijnboeren terecht zorgen gebaard. "In heel wat wijngaarden is de oogst gehalveerd in vergelijking met vorig jaar", zegt professor Economie Ghislain Houben, die in bijberoep wijn verbouwt op het domein Hoenshof. Al is de schade niet 'gelijk verdeelt': vooral de lager gelegen velden werden getroffen.

Voor de getroffen wijnboeren zit er niets anders op dan hun wonden te likken. "We kregen af te rekenen met extreme vorst", aldus Joyce Van Rennes, die samen met haar man Stefan Kekko 22 hectare wijngaarden beheert aan het wijnkasteel van Genoelselderen, en al 26 jaar in de sector zit. "In de nacht van die 20ste april hield de vorst liefst tien uur aan. De temperatuur ging zes tot zeven graden onder nul, en bovendien was het erg droog. Waar we normaal 130.000 flessen per jaar vullen, zullen dat er deze keer tot 30.000 minder zijn." En dat komt neer op een inkomstenverlies van zo'n 500.000 euro. "Uit een hectare Pinot Noir halen we normaal 4.000 flessen", legt Joyce uit. "Maar dat zijn er nu slechts 1.200. Chardonnay Blauw telen we op negen hectare, wat normaal goed is voor 45.000 flessen. Maar hier komen we dit jaar uit op slechts 15.000 flessen. Dat verlies kunnen we wel opvangen dankzij onze grote voorraad - 300.000 flessen. We zullen dus sneller en vroeger dan andere jaren de reserves aanspreken."

'Anders' snoeien

Hoewel het een minder jaar was, wil Joyce het geen slechte oogst noemen. "In 2008 was de schade groter", klinkt het. "Toen ging tweederde van de normale productie verloren." Joyce en haar man Stefan kozen ook voor een drastische ingreep om de schade verder de beperken. "Meteen na de vorst zijn we opnieuw gaan snoeien, maar dan op een 'andere' manier", legt Stefan uit. "We hebben geen losse, bevroren scheuten bovenaan de takken weggehaald, maar wel hele takken. We knipten ze weg tot onderaan, waar de ranken niet geraakt waren door de vrieskou. Hierdoor kregen de onaangetaste scheuten volop de kans om te groeien. Op die manier hebben we zo'n 15.000 flessen kunnen redden. Volgend seizoen krijgen we opnieuw volgroeide, sterke en gezonde zijtakken." De kwaliteit van de druiven en de wijn zou niet geleden hebben onder de vorst.


Ook Ghislain Houben zag de druivenoogst op domein Hoenshof terugvallen, van 20.000 naar 10.000 flessen. "Gelukkig ben ik wijnboer in bijberoep", vertelt hij. "Ik heb een passie voor wijn, maar ik moet er niet van leven. Mindere oogsten als gevolg van natuurgrillen kan je deels opvangen door extra voorraden wijn aan te leggen en meer grond te gebruiken voor wijnranken. Dat gebeurt in onze contreien ook - de aangroei van wijnvelden bedraagt jaarlijks vijftien à twintig procent. Vorstschade voorkomen? Je kan vuurkorven plaatsen, overkappen, warmtekanonnen inzetten,... Maar voor collega's die wijn produceren als hobby - of het in bijberoep doen - lonen die investeringen niet. Ze staan gewoon niet in verhouding tot de opbrengst uit de verkoop van de flessen."