Gemeente zal fitheid van alle schoolkinderen testen: “Ze moeten meer bewegen”

Mark Vos, burgemeester van Riemst, stelt het budget van 2019 voor.
Mine Dalemans Mark Vos, burgemeester van Riemst, stelt het budget van 2019 voor.
Het schepencollege krijgt vanavond het fiat voor het budget van 2019, een overgangsjaar voor het opstellen van het meerjarenplan van 2020 tot 2025. Het college zal 3,8 miljoen euro investeren in de dertien kerkdorpen die Riemst telt. Het geld gaat naar allerhande projecten. 

De gemeente zal de komende zes jaar bijvoorbeeld de fitheid van de zowat 1.500 leerlingen uit alle lagere scholen testen. “Ze krijgen oefeningen op lenigheid, kracht, coördinatie, snelheid en uithouding”, licht de schepen van Sport Christian Bamps (CD&V) toe. “We stellen vast dat kinderen niet of onvoldoende bewegen en dat ze te zwaar zijn. Met de tests willen we kinderen stimuleren meer te bewegen.” In de kinderopvang zullen kinderen extra aangezet worden tot sporten. “We stellen ook bewegingskoffers ter beschikking en leiden begeleiders op om actieve spellen te doen”, zegt burgemeester Mark Vos (CD&V).

In de nabijheid van de basisschool in Genoelselderen zal de gemeente bouwkavels ter beschikking stellen. “Goed voor twaalf woningen”, licht schepen van Ruimtelijke Ordening Katja Onclin (CD&V) toe. “We voorzien parking, leggen een plein aan en zorgen voor groen. Hiervoor trekken we 400.000 euro uit.”

Op Eyckendael zal de gemeente dan weer een parking voor tachtig auto’s aanleggen. “Er komen ook twee wateropvangbekkens en een ontmoetingsplaats met zitbanken, bomen en struiken.”

Verder krijgt zaal ‘t Paenhuys een upgrade. “Met Europese subsidies voorzien we gratis wifi. Ook zal een glasvezelkabel tot in de zaal getrokken worden”, zegt schepen van ICT Mathieu Eycken (CD&V).

De gemeente start ook met een vrijwilligersplatform waarbij vrijwilligers worden ingezet als ambassadeurs. De kmo-zone Op ‘t Reeck zal voor 462.000 euro heringericht worden met gescheiden rioleringen en groen. Ook het klimaat is een aandachtspunt. “We breiden ons energiezuinig wagenpark uit”, aldus schepen Eycken. “En we voorzien extra zonnepanelen op gebouwen van de gemeente.”

Schepen van sport Christian Bamps (rechts) laat de fitheid van 1.500 lagere schoolkinderen in Riemst testen, z’n collega schepen van Milieu Mathieu Eycken, heeft plannen voor het klimaat.
Mine Dalemans Schepen van sport Christian Bamps (rechts) laat de fitheid van 1.500 lagere schoolkinderen in Riemst testen, z’n collega schepen van Milieu Mathieu Eycken, heeft plannen voor het klimaat.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.