40 acteurs spelen Duitse aanval op Ford van Eben-Emael na

Op 10 mei 1940, begin van de tweede wereldoorlog in ons land, landden zweefvliegers die opstegen in Duitsland boven op het Fort van Eben Emael waarna Duitse soldaten de versterkte vesting veroverden op het Belgisch leger. De laatste liet het fort zo bouwen dat het een niet in te nemen burcht was. Maar de Duitsers maakten snel komaf met die illusie. Zondag, 68 jaar na de blitzaanval, spelen 40 acteurs van het gezelschap Theater Ozzy uit Riemst de inname na.


"We brengen hulde aan de soldaten die er toen verbleven", aldus Janssen. "Ze dachten dat ze veilig zaten maar, compleet verrast, werden ze aangevallen. Er werd alarm geslagen. De angst sloeg toe. Er heerste een beklemmende sfeer, vooral onder de schietkoepels waar de zware kanonnen stonden."


Theater Ozzy roept die sfeer niet enkel op met dialogen tussen acteurs die in de huid en kleren kruipen van de soldaten. "We tonen ook een videofilm en evoceren wat er gebeurde met speciale visuele en geluidseffecten. Ook de muziek helpt het publiek om zich in de situatie in te leven. "Het publiek schakelen we zelfs in als recruten die in het leger ingelijfd worden. Zo beleven ze de aanval alsof ze er zelf bij waren geweest. Het is voor het eerst dat we op zo'n directe manier het publiek bij een opvoering betrekken", besloot Patrick Janssen. (LXB)