'Oudstrijder' is biologisch oorlogsbier

JÜRGEN (40) WIL NAAST GERSTENAT NOG MEER ECOLOGISCHE PRODUCTEN REALISEREN

Jürgen Bollen presenteert zijn nieuwe oorlogsbier: Oudstrijder.
Foto Borgerhoff Jürgen Bollen presenteert zijn nieuwe oorlogsbier: Oudstrijder.
De jongste telg in ons bierland heet 'Oudstrijder'. De man achter het bier is Jürgen Bollen (40), een creatieve duizendpoot uit Riemst en vader van twee dochters. Hij kwam een half jaar geleden met het plan een bijzonder bier op de markt te brengen. Het resutlaat is een donker dubbel-tripel bier. Een ware smaakbom met 7,8 procent alcohol.

Op de hals van het 33 cl-flesje staat te lezen: gebrouwen in het westen nabij Diksmuide, gelagerd in het oosten in de brug van Vroenhoven. "Het bier brengt eer aan de jongens die hebben gestreden voor onze vrijheid in de Eerste en Tweede Wereldoorlog", legt Bollen uit. Het is volledig biologisch, met enkel natuurlijke ingrediënten. ""Het staat symbool voor de ecologische strijd van de huidige generatie voor een betere en schonere wereld", zegt hij. Met het bier legt Jürgen Bollen de link met de wereldoorlogen. Het wordt gebrouwen bij brouwerij Strubbe in het West-Vlaamse Ichtegem, die is gespecialiseerd is in biologische bieren. "Het is dichtbij Diksmuide waar de Ijzertoren staat, die herinnert aan WOI", gaat Bollen verder. Het is ontstaan in Riemst en rijpt in de ondergrondse gewelven van de nieuwe brug over het kanaal in Vroenhoven. "Daar is 75 jaar geleden WOII in ons land ontstaan", vertelt Bollen. Het bier wordt gelanceerd in De Brug, het bezoekerscentrum dat NV Scheepvaart rond een bunker liet bouwen en waarin twee musea liggen. Het bier wordt voorgesteld naar aanleiding van 'Brug onder vuur', het openluchtspektakel dat tussen 7 en 10 mei vier keer wordt opgevoerd door Theater Ozzy en waarbij de aanval van de Duitsers wordt nagespeeld. "Zes maanden zocht ik naar een bier dat past bij m'n levenswijze en visie op de wereld: ik wil m'n steentje bijdragen tot een schonere en betere wereld. Ik heb ook m'n eigen zaak opgericht: bvba KimLau (verwijzend naar z'n dochters Kimber en Laura) om ecologisch verantwoorde producten te realiseren", vertelt hij. "De niche van biobieren is klein. Velen reageren er terughoudend op: het is te duur. 'Oudstrijder' kost 3 euro. Of een tot anderhalf euro goedkoper dan een trappist. Nochtans zijn de grondstoffen voor een biologisch bier drie keer duurder."

Puur en eervol

De slogan 'Puur gebrouwen, eervol gedronken' dekt ook de dubbele lading van het bier. "Het is een bier waarmee ik me niet enkel identificeer als persoon. Ik leef veelal biologisch. Het is een bier dat je doet stilstaan bij oorlogen." Ook het etiket heeft een verhaal. "Ik heb er de moderne brug van Vroenhoven op gezet. De rest van de afbeelding is een kopie van een pamflet uit WOI." Eenzelfde pamflet staat ook op de 10.000 bierviltjes die Jürgen zelf uitgewerkt heeft. "Verder heb ik pakjes met vier flesjes en een glas gemaakt. De verpakking is in de vorm van een bunker waarin ook gaten zijn gemaakt die verwijzen naar de schiet- en uitkijkgaten van de bunkers. Ik heb zelf het glas ontworpen: eenvoudig, strak en met een stevige voet."