“Kanne aan zet”: meer samenhang
en leefbaarheid in het mergeldorp

Een goed jaar geleden werd in Kanne, het witte dorp in Riemst vanwege het groot aantal huizen en boerderijen die opgetrokken zijn in mergel, gestart met “Kanne aan Zet”. Gelijkaardige projecten worden in het kader van “Dorpen aan zet”, gespreid over een periode van twee jaar gelanceerd, in acht Haspengouwse dorpen: Gelinden (Sint-Truiden), Kerniel en Hendrieken- Voort (Borgloon), Buvingen (Gingelom), Mechelen-Bovelingen (Heers), Teuven (Voeren), Genoelselderen en Kanne (Riemst)!  “Het is de bedoeling om de leefbaarheid in de dorpen te verbeteren en de sociale cohesie te bevorderen”, vertelt Jessie Van Tricht, consulent bij het Steunpunt Innovatie dat samen met de vzw Stebo de projecten begeleidt.

Ontmoetingsplek

“Het zijn de dorpelingen zelf die gaan brainstormen en voorstellen doen om een aantal knelpunten in de dorpen aan te pakken. En in de mate van het mogelijke steken ze hiervoor zelf de handen uit de mouwen maar ze richten zich ook tot de betrokken gemeentebesturen. Het werkingsbudget per dorp is klein: 5.000 euro”, vult ze aan. Specifiek voor Kanne werden maatregelen bedacht, deels al uitgevoerd terwijl en anderen zitten in de pijplijn. Hoog op het verlanglijstje van de inwoners van het witte dorp staat een ontmoetingsplek. Zo werd onder andere gekozen werd voor het Heilig Hartpleintje. “Het beeld werd gerestaureerd”, getuigt Davy Renkens, één van de deelnemers aan het project en gemeenteraadslid. “Er werd een zitbank geplaatst en een witte stoel die beiden uitnodigen om elkaar te ontmoeten. De gemeente gaat het pleintje met een haag afbakenen en met bloemen beplanten.”

Werkpunten

De inwoners vragen een rijdende kruidenierswinkel en een bankautomaat. “Wat betreft het laatste bezig is het niet  simpel om dat tot stand te brengen”, aldus burgemeester Mark Vos. “We horen dat de omgeving van de basisschool in het dorp niet als veilig wordt aangevoeld.” En Davy Renkens vervolgt: “Er wordt in sommige straten te snel gereden. Een aantal straten zijn redelijk smal, en daar wordt ook aan weerskanten geparkeerd. Aanleg van stoepen is nodig.” Het gemeentebestuur neemt een aantal noden die leven in het dorp mee en komt met een actieplan.  
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.