Ga naar de mobiele website
^ Top

"In één nacht helft oogst kwijt"

LATE NACHTVORST DOET WIJNBOEREN EN FRUITTELERS PIJN

Wijnboer Joyce Van Rennes meet de schade op aan de druivenranken.
Borgerhoff Wijnboer Joyce Van Rennes meet de schade op aan de druivenranken.
De wijnboeren zitten met de handen in het haar: omdat de temperatuur in de nacht van woensdag op donderdag flink onder nul zakte, zijn heel wat druivenknoppen kapotgegaan. Ze vrezen dit jaar voor een sterke terugval in de wijnproductie. "We vrezen dat de helft van de oogst verloren is", zegt Joyce Van Rennes van wijnkasteel Genoelselderen.

"Bij een normale oogst tellen we zo'n 130.000 flessen wijn, nu vrezen we nog maar de helft ervan te kunnen produceren", zegt ze. "Dat betekent een verlies van een half miljoen euro. Gelukkig kunnen we het omzetsverlies opvangen: onze kelders zitten vol met 300.000 flessen pinot noir, chardonnay en andere wijnen."


Een rondgang met Joyce door de oudste wijngaard van het domein toont aan wat de vrieskou gedaan heeft met de knoppen.

Een detailbeeld van een bevroren druivenknop.
Borgerhoff Een detailbeeld van een bevroren druivenknop.

Warmtekanon

"De groene scheuten aan het uiteinde van de takken staan er zwart bij. Daar groeien geen druiven meer aan", zegt Joyce Van Rennes." Nochtans had ze de nodige voorzorgsmaatregelen genomen tegen de aangekondigde duik van de temperaturen. "Vuurpotten en warmtekanonnen kunnen we niet plaatsen omdat ons wijndomein te groot is. Een heli inschakelen of ventilatoren gebruiken is niet betaalbaar. We hebben wel met een biologisch product de zowat 100.000 wijnstokken beneveld waardoor ze tot tegen min twee onder nul beschermd zijn. Maar het vroor hier tot min drie, zelfs tot min vijf."

Abnormaal

"Het grote probleem: de knoppen zijn drie weken vroeger dan in een normaal jaar opengegaan", zegt Joyce Van Rennes. "Als het dan zwaar vriest, sta je machteloos." Of de oogst nog enigszins gered kan worden, is maar de vraag. "We moeten opnieuw gaan snoeien", klinkt. "Zo'n 400.000 takken moeten tot aan de scheuten die niet zijn bevroren weggeknipt worden. Hierdoor krijgen ze kans door te groeien. Daar zijn we met 12 mensen twee weken mee bezig. Voor de mannen is het een harde klap aangezien ze al zoveel werk in het verzorgen van de ranken hebben gestoken. Als wijnboer weten we dat één op de tien oogsten verloren gaat. Er kan van alles gebeuren in een wijngaard. Zo verloren we ooit een oogst aan een kolonie dassen die zich tegoed hadden gedaan aan de druiven, en nu is het de vorst. Acht jaar geleden verloren we ook al de helft van de oogst door vorstschade." Van de 22 hectare op het wijnkasteel heeft het Wijngaardveld, 7 hectare groot, helemaal geen vorstschade opgelopen. "Deze wijngaard ligt hoog en is hierdoor niet vorstgevoelig", legde Joyce Van Rennes uit. "Op andere wel vorstgevoelige plaatsen hebben we de voorbije 25 jaar geen schade vastgesteld door de vrieskou maar nu hebben we daar wel prijs."Meld een bug