Persmobiel Pomdamoor voor het eerst op locatie

Kurt Notelteirs, Greet De Wilde, René Romand en Veerle Van Den Wouwer aan de mobiele fruitpers.
Foto De Freine Kurt Notelteirs, Greet De Wilde, René Romand en Veerle Van Den Wouwer aan de mobiele fruitpers.
De Persmobiel rukt voor het eerst uit op locatie om fruit te persen. Vandaag houden fruittelers halt aan het Hof van Schoten op de Botermelkdijk.

De Persmobiel startte aan het begin van de zomer een samenwerking met professionele fruittelers Kurt Notelteirs en Greet De Wilde van Pomdamoor. "We zijn de laatste jaren steeds meer de weg van het persen aan het inslaan", legt Greet uit. "De grillige, onvoorspelbare weersomstandigheden hebben een aantal opeenvolgende jaren voor een mislukte oogst gezorgd. Om toch de garantie op een inkomen te hebben, persen we sinds vier jaar ook een deel van ons fruit."

Reserveren

De vraag naar verse sappen groeide sterk. Greet en Kurt speelden sterk met het idee om een grotere pers te kopen, toen De Persmobiel plots op het toneel verscheen. De Ranstse fruittelers gingen een samenwerking aan en rukken vandaag voor het eerst uit om fruit te persen op locatie.


"Je kon op voorhand een plaatsje reserveren om je fruit te laten persen tot natuurlijk, troebel sap. De enige vereiste is om minimum 75 kilo te hebben, anders blijft het sap in de leidingen zitten. Het sap wordt meteen gepasteuriseerd zodat het ten minste 1 jaar houdbaar is. Je moet rekenen dat je zo'n 2/3 sap krijgt van het fruit. Een box van 5 liter kost 6 euro."


Mensen die zich niet kunnen vinden in de mobiele kalender, kunnen hun fruit ook afzetten op de vaste locatie van Pomdamoor in Moorstraat 9 in Ranst.


Meer info op www.persmobiel.be.


(TEA)