Ga naar de mobiele website
^ Top

Grootschalig drugslab ontmanteld

VIJF MANNEN OPGEPAKT IN VOORMALIGE FRUITBOERDERIJ

Het drugslab aan de Emblemseweg ligt verscholen tussen de fruitvelden.
Foto Benoit De Freine Het drugslab aan de Emblemseweg ligt verscholen tussen de fruitvelden.
De federale politie heeft een groot drugslab opgerold in Ranst. De politie hield het pand aan de Emblemseweg na een tip in de gaten en sloeg toe wanneer de verdachten in de nacht van maandag op dinsdag arriveerden. De mannen werden gearresteerd en de loods, waar grote hoeveelheden amfetamines (speed) gevonden werden, ontmanteld.

Maandagmiddag kregen de speurders van de federale gerechtelijke politie informatie dat er zich in de regio rondom Ranst een lab bevond waar op grote schaal synthetische drugs geproduceerd werden. "Die informatie bleek correct", zegt Ken Witpas van het Antwerpse parket.

Chemisch afval

"Na verder speurwerk werd aan de Emblemseweg in Ranst een professioneel geïnstalleerd laboratorium aangetroffen waarin amfetaminen geproduceerd werden. In de loods troffen de speurders ook een aanzienlijke hoeveelheid chemisch afval aan, afkomstig van de drugsproductie.


Er werden vier Nederlanders en één Belg met Roemeense afkomst gearresteerd. Ze werden gisteren voorgeleid op verdenking van inbreuken op de drugswetgeving en de deelname aan criminele organisatie. De capaciteit van het lab en de hoeveelheid in beslag genomen drugs moeten nog berekend worden."


"De man met Roemeense roots zag ik elke dag voorbij rijden met de fiets", klinkt het bij iemand die in de buurt van de loods woont.

Takelwagen

"Nederlanders heb ik daar nooit gezien. Maar er rijdt wel elke dag een soort takelwagen met Nederlandse nummerplaat op en af. Achteraf gezien is de puzzel snel gelegd, maar op het moment zelf stel je je daar niet al te veel vragen bij. Het is alleszins wel de perfecte plaats om zoiets te organiseren. Veel plaats en enorm afgelegen."


Het pand bevindt zich tussen de fruitvelden en deed vroeger ook dienst als fruitboerderij. "Wanneer ik op pensioen ging, ben ik een huurder gaan zoeken voor de boerderij", vertelt de voormalige fruitteler.


"De huidige huurder zit er al in sinds oktober 2014. Dat ging allemaal via een makelaar en in al die tijd heb ik de huurder maar twee keer gecontacteerd in verband met achterstallige huur. Die werd voor de rest van de huurperiode altijd netjes op tijd overgeschreven. Alle documenten daarvan zitten in het politie-onderzoek. Wanneer ik in de buurt van het pand kwam voor klein onderhoud, merkte ik wel dat er weinig beweging was. Maar niet in die zin dat ik het verdacht vond. Het is ook niet dat ik expert ben om zulke praktijken te detecteren."


Gisterenmiddag werd het lab volledig ontmanteld. De advocaat van één van de verdachten liet weten dat zijn cliënt beroep doet op zijn zwijgrecht.


Over hoeveel drugs er precies aangetroffen zijn, is nog geen duidelijkheid. Maar het parket informeerde wel dat het om een grote productie ging.

Meer over


Meld een bug