"Eerste scène 20 keer herdaan. Gelukkig ging het daarna beter"

SCOUTS NEMEN VOOR 50STE VERJAARDAG FILM OP, MÉT PREMIÈRE IN KINEPOLIS

De hoofdrolspelers Emile Hofmans, Natan Verhoeven, Dries De Wreede, Michel Cardon, Julien Du Bosch zijn klaar voor hun grote debuut.
Filip Spoelders De hoofdrolspelers Emile Hofmans, Natan Verhoeven, Dries De Wreede, Michel Cardon, Julien Du Bosch zijn klaar voor hun grote debuut.
Als eerste van Vlaanderen brengen de Scouts en Gidsen Oelegem met 'Totem' een eigen film uit. En ze zien het meteen groots, met een echte avant-première op 16 februari in Kinepolis Antwerpen. "Al zijn we wel wat zenuwachtig om ons eigen gezicht op groot scherm te zien", zeggen de jonge acteurs.

Om het vijftigste werkjaar van de Oelegemse Scouts te vieren, besloot de leiding om met hun groep een film te maken. Hiermee wordt het de eerste Vlaamse jeugdvereniging die een eigen film uitbrengt. Hoofdrolspelers Emile Hofmans, Natan Verhoeven, Dries De Wreede, Michel Cardon, Julien Du Bosch en Pieterjan De Wachter, allen 12 jaar, maakten het op de eerste rij mee.

Gure personages

"Om de vijf jaar doen we iets speciaals met onze scouts, maar deze keer kwam de leiding vragen of we een film wilden opnemen. Het was ook meteen serieus want we werkten met grote camera's en er was steeds een hele cast aanwezig. Bij een film zie je soms twee personages in beeld, maar nu weten wij ook dat er achter de schermen heel veel volk bezig is. Bij ons stonden er steeds twintig personen mee te werken", vertellen ze over hun debuut als acteur.


In 'Totem' worden de 12-jarige Vincent en Mauro, gespeeld door Julien en Emile, met hun patrouille op tocht gestuurd om een totem te verdienen. Onderweg beleven ze uitdagende avonturen en komen ze ook enkele gure personen tegen.


"De avonturen die we beleven in de film zijn zeker straffer dan dat we in het echt op kamp zouden meemaken. Het waren dan ook soms zware draaidagen. Tijdens de paasvakantie van vorig jaar zijn we hiervoor zestien dagen naar Beauraing geweest in de Ardennen. Om opnames in het donker af te werken, moesten we ook al eens tot 's nachts acteren. Eén keer zelfs tot 4 uur 's nachts, dat was echt wel de zwaarste dag", herinneren ze zich. Net als echte acteurs moesten ze sommige scènes meerdere malen overdoen. "De eerste scène hebben we twintig keer moeten herdoen. Maar daarna ging het steeds vlotter. We moesten ook niet echt een scenario in de gaten houden. We hadden het verhaal gelezen en voor de opnames kwam men ons vertellen wat we moesten doen tijdens de scène. We mochten er onze eigen toets aan geven."

Zenuwen

Op 16 februari zien ze zelf voor het eerst het resultaat. "Ruwe beelden hebben we al bekeken, maar nog geen gemonteerde stukken. We zijn zeker fier dat we als eerste Vlaamse jeugdvereniging een film uitbrengen maar aan de andere kant zijn we ook al heel zenuwachtig om onze gezichten op het scherm te zien."


Voor de uitwerking kregen de Scouts ook steun van de provincie via het platform Naft. De financiele inbreng kwam verder van de vereniging zelf, bedrijven en crowdfunding. "Het budget is nog niet helemaal rond dus we zijn zeker nog op zoek naar sponsors", besluit Pieter Ysebaert van de leiding. Op 19, 20 en 21 februari wordt 'Totem' zes maal getoond in de parochiezaal van Oelegem. Enkele voorstellingen zijn reeds uitverkocht maar wie snel is, kan er zeker nog bij. Als er nog veel aanvragen komen, zitten er zelfs extra voorstellingen in. Alle info op www.totemdefilm.be.