"Burgemeester was inspiratiebron"

LUDO GELUYKENS SCHRIJFT FICTIETHRILLER OVER CHANTAGE IN HET SCHEPENCOLLEGE

Ludo Geluykens aan het Zevenbergen Kasteel dat ook in het boek voorkomt.
Foto De Freine Ludo Geluykens aan het Zevenbergen Kasteel dat ook in het boek voorkomt.
Chantage in het schepencollege van Ranst en Lier. Daarover gaat de nieuwste politiethriller van Ludo Geluykens. Het verhaal is fictief, maar de personages zijn wel gebaseerd op burgemeesters Lode Hofmans en Frank Boogaerts. "Tijd om mijn grootste fans eens op te voeren", zegt de auteur.

"Het idee om de politiek te betrekken in mijn verhalen kreeg ik door burgemeester Lode Hofmans en de schepenen van Ranst zelf", steekt Ludo Geluykens van wal. "Op mijn vorige boekvoorstellingen waren ze steeds aanwezig. Omdat ik plaatsen en straten in mijn boeken beschrijf zoals ze in werkelijkheid zijn, zeiden enkele politici uit Ranst eens: 'Er staat toch niets over de burgemeester in hé'. Ik antwoordde door te zeggen dat het volgende verhaal speciaal over hen zou gaan. We begonnen elkaar een beetje uit te dagen. Ze geloofden mij eerst niet, maar nu is het dus zo ver", vertelt Ludo.

Leo Huismans

In het verhaal ontvangt de schepen van Openbare Werken in Lier een enveloppe met een kogel in. Ook de burgemeester van Ranst krijgt bedreigingen aan het adres van zijn gemeentebestuur. Al gauw blijken de problemen van beide schepencolleges met elkaar gelinkt.


Het verhaal is fictief en de personages zijn dat ook. Al kreeg de burgemeester van Ranst in het boek de naam 'Leo Huismans'. Een overduidelijke knipoog naar Lode Hofmans. Liers burgemeester Frank Boogaerts werd 'Walter De Vos'. "Toen ik het boek ging afgeven bij de burgemeester van Lier moest die toch eens lachen met de gekozen naam voor zijn Ranstse collega."

Herkenbaar

Burgemeester Lode Hofmans (Open Vld) ziet geen graten in een fictief chantageverhaal over zijn schepencollege. "Integendeel, dit vind ik zelfs heel plezant. Ik ben fan van Ludo's verhalen. Ze zijn spannend. Als je begint te lezen, wil je meteen het hele verhaal kennen. Het is ook leuk dat de plaatsen in Ranst en de Antwerpse regio zo herkenbaar beschreven worden. Dit zet Ranst toch ook op een bepaalde manier mooi in de verf. Met de naam Leo Huismans moest ik toch ook even lachen. Zeker niet ver gezocht."


Of de verhalenreeks op termijn op toeristisch vlak iets kunnen betekenen voor de gemeente wil de burgemeester nog afwachten. "Dat zal afhangen van het succes van de reeks. Een wandeling gebaseerd op de boeken door de gemeente of wie weet een verfilming. Het is best mogelijk in de toekomst", besluit Hofmans.


'Chantage in het schepencollege' is verkrijgbaar in de boekhandel en kost 19,90 euro.