TeamKoen verovert fusiegemeente

MONSTERSCORE VAN 51,7 PROCENT VOOR CHRISTEN-DEMOCRATEN

Burgemeester Koen Van den Heuvel (midden) behaalt een absolute meerderheid en viert die met zijn CD&V-aanhang in JOC Wijland.
David Legreve Burgemeester Koen Van den Heuvel (midden) behaalt een absolute meerderheid en viert die met zijn CD&V-aanhang in JOC Wijland.
Met maar liefst 51,7 procent van de stemmen, goed voor 17 van de 29 zetels, is CD&V of 'TeamKoen' ook in de nieuwe fusiegemeente Puurs-Sint-Amands dé grote overwinnaar van de verkiezingen. "Dit is voor ons het signaal dat de inwoners onze fusieplannen steunen", zegt burgemeester Koen Van den Heuvel (CD&V)

4.581 inwoners van Puurs-Sint-Amands stemden op burgemeester Koen Van den Heuvel, dat zijn bijna 1.400 naamstemmen meer dan in 2012. Zijn partij, voor de gelegenheid omgedoopt tot TeamKoen, behaalt in de nieuwe fusiegemeente hetzelfde resultaat - nét geen 52 procent - als in het vroegere Puurs. "Dit is een bijzonder symbolische uitslag omdat CD&V in Sint-Amands in 2012 een score van 38,8 procent behaalde. Wij trekken onze Puurse monsterscore van 6 jaar geleden nu door naar de nieuwe fusiegemeente", zegt Van den Heuvel.


Hij haalt op zijn eentje meer voorkeursstemmen dan elke andere Puurse politieke partij wist te verzamelen. "Ik ben extreem blij met dit resultaat: ik voelde aan dat ook de Sint-Amandsenaren mij kenden en had gehoopt op 15 zetels, maar deze 17 stuks overtreffen al mijn verwachtingen. Ik ben nu aan mijn vierde herverkiezing toe, en zie het percentage alleen maar stijgen. Ik wil iedereen dan ook enorm bedanken voor het vertrouwen. Voor enkele van onze mensen - nieuwkomers die zich kéihad gesmeten hebben - is het echter enorm spijtig dat ze niet verkozen zijn. Maar: voor onze partij is dit resultaat een duidelijk signaal van onze inwoners. Zij kiezen duidelijk vóór deze gemeentefusie, en voor een sterk en daadkrachtig bestuur. CD&V haalt meer stemmen dan de vier andere partijen samen, het mag duidelijk zijn dat onze inwoners kiezen voor ons verhaal van optimisme en vooruitgang, en tegen het negatieve verhaal van onder andere N-VA." Volgens Heiko Van Muylder, lijsttrekker van de nieuwe partij KR8!, is deze verkiezingsuitslag echter een gemiste kans.

Opgegeten

"Ons doel was om in die nieuwe fusiegemeente voor samenwerking, dialoog en debat te kunnen gaan. Dat kan enkel met een coalitie, niet met een alleenheerschappij van één partij", klinkt het. "We zijn daar echter niet in geslaagd, en zijn ontgoocheld in ons algemeen resultaat. In Sint-Amands scoorden we nog redelijk goed (KR8! is gegroeid uit de lokale Sint-Amandse partij L.O.S.) maar in Puurs waren we duidelijk té weinig gekend. Als L.O.S. hadden we in Sint-Amands 1.855 stemmen, als KR8! zijn dat er in Puurs-Sint-Amands nu 'maar' 2.065. We hebben als jonge nieuwe ploeg alles gedaan wat we konden, met een pak minder middelen dan de grote partijen, maar de kiezer heeft resoluut voor CD&V gekozen. Hopelijk kennen de inwoners ons over 6 jaar wél, en kunnen we dan het verschil maken." Lijsttrekker van N-VA Jan Van Camp ziet zijn partij in de nieuwe fusiegemeente ook licht achteruitgaan. "We behouden de 5 zetels die we in de Puurse gemeenteraad hadden, maar zien een lichte daling in het percentage. Vermoedelijk gingen deze stemmen naar Vlaams Belang, dat met 10,5 procent goed is voor 2 zetels", zegt Van Camp. "Groen haalt nu 2 zetels binnen, maar je ziet ook dat L.O.S. volledig wordt opgegeten door CD&V. De gevestigde meerderheid is zo sterk dat het hier enorm moeilijk is om verder te groeien. We kunnen niet anders besluiten dan met de gevleugelde woorden: 'de kiezer heeft gesproken'."