Onderhandelingen Peleman Industries pas eind oktober

De volgende CAO-onderhandelingen tussen vakbonden en directie van het bedrijf Peleman Industries in Puurs staan pas eind oktober weer op de agenda. "De werknemers zijn weer aan de slag, maar we merken dat de interne verdeeldheid groot is", klinkt het bij de vakbonden. "We zetten de gesprekken verder op een constructieve manier", reageert CEO Esmeralda Peleman.


De onderhandeling over de nieuwe loon- en arbeidsvoorwaarden bij het familiebedrijf kwamen dinsdag muurvast te zitten, nadat werknemers het voorstel van de directie met 99 procent van de stemmen afwezen. "Het klopt dat er geen akkoord bereikt is, de vakbonden eisten meer dan de verplichte loonsverhoging van 1,1 procent en daar is het misgelopen", aldus Peleman. "Wij vergoeden onze mensen correct en doen ons uiterste best. De vakbonden maken zich tegenover de arbeiders echter sterk dat er meer uit te halen valt, en dat zorgt voor onrust. Na een kleine onderbreking is iedereen echter weer gewoon aan het werk gegaan, en we gaan uiteindelijk een goed akkoord vinden."


Bij de vakbondssecretarissen klinkt het verhaal anders. "De arbeiders zijn inderdaad weer aan de slag gegaan, na dreigende taal van de directie. In dit bedrijf is al jaren weinig mogelijk, maar de verwachtingen waren nu wél hoog. De ene wil wel werken, de andere liever niet, en dat zorgt voor een grote verdeeldheid op de werkvloer. Ons volgende overleg staat gepland op 25 oktober, we hopen dat het tot dan rustig blijft." (EDT)