Arbeiders Peleman Industries in staking

Het bedrijfsgebouw van Peleman met de glazen piramide.
David Legreve Het bedrijfsgebouw van Peleman met de glazen piramide.
De 59 arbeiders van het bedrijf Peleman Industries in Puurs, bekend van de glazen piramide aan de N16, zijn dinsdagmiddag in staking gegaan. "De werknemers vragen niet veel meer dan wat op tafel ligt, maar directie wil zoals steeds enkel het absolute minimum geven", zegt ACV-secretaris Paul Schoeters.

"Peleman Industries is een familiebedrijf waar al jaren erg weinig mogelijk is. De werknemers hebben dit ook altijd geaccepteerd, maar bij de net opgestarte onderhandeling over de nieuwe loon- en arbeidsvoorwaarden waren de verwachtingen wél hoog. Het feit dat de directie deze vraag op een arrogante manier genegeerd heeft, schoot bij de arbeiders in het verkeerde keelgat", verduidelijkt Schoeters.


"De eisen zijn niet buitensporig: het personeel vraagt de verplichte loonsverhoging van 1,1 procent én een kleine inspanning in de maaltijdcheques. Die inspanning weigert de directie principieel. Het voorstel van de werkgever is met 99 procent van de stemmen afgewezen, waarop de arbeiders weigerden om weer aan het werk te gaan", vervolgt de vakbondsman. "Na intimidaties vanuit de directie gingen enkelen toch weer aan de slag, maar de meesten verlieten het bedrijf. De productie ligt dus stil, de zestig bedienden bleven wel aanwezig. Wij hebben aan de directie een nieuwe oproep tot onderhandelen gedaan, maar ze heeft ons bedenktijd gevraagd. Morgenvroeg (vandaag, red.) zullen we te horen krijgen of een nieuw gesprek mogelijk is en wanneer."


Peleman Industries, gevestigd aan de Rijksweg 7 in Puurs, maakt inbindsystemen voor boeken en kaften. Er werken in totaal een 120 mensen. (EDT)