"Lily is populairste item op WhatsApp"

POES VAN GEZIN MERTENS NODIGT ZICHZELF IN HELE DORP UIT

Lily met een van de kinderen van het gezin Mertens.
Repro Els Dalemans Lily met een van de kinderen van het gezin Mertens.
Het zou de titel van een kinderboek kunnen zijn. Voor het gezin van Dean Mertens uit Puurs telt de reeks 'Lily gaat...' al héél wat hoofdstukken. "Onze kat Lily is 'oversociaal'. Ze gaat om de haverklap op stap en wurmt zich overal binnen: bij buren, in scholen, ze rijdt zelfs mee in wagens. Lily is het meest besproken onderwerp op de WhatsApp-groep van onze buurt", lacht Mertens.

"De kinderen zeurden al langer om een huisdier, toen de meter van mijn jongste in mei plots met een kartonnen doos aan de deur stond. Daar zat Lily in, een zeer actieve kitten die binnenshuis al de nodige fratsen uithaalde. Eens ze naar buiten mocht, breidde Lily haar territorium alsmaar verder uit. De eerste weken kregen we berichtjes van de buren: "Lily zit bij ons binnen, ze eet hier even mee", ze nodigde zichzelf uit op tuinfeestjes en ging dan pàl in het midden van de groep mensen zitten. Als ik mijn oudste dochter naar de jeugdbeweging breng, wandelt onze kat mee heen en weer naar het Vijverbos. Als er iemand aan onze voordeur aanbelt, bijvoorbeeld voor een 11.11.11-actie, dan gaat Lily mee op stap om in de rest van de wijk geld in te zamelen. Ook aan de Halloweentocht van de kinderen nam ze deel, net als aan de fakkeltocht van onze school."

Naar school

Wanneer Lily enkele uren verdwijnt, weet Mertens dat hij een bericht of telefoontje mag verwachten. "Ze heeft zich al meermaals voor enkele dagen in een ander gezin gesetteld, gelukkig is er altijd wel een dierenarts die de gegevens op haar chip leest en ons dan belt. Ik kreeg ook al een bericht van de Sjabi-campus in de Hof ten Berglaan, waar Lily tijdens de les pal in het midden van de kring leerlingen was gaan liggen. Dan haast ik mij zo snel mogelijk naar school om haar weer op te pikken. Hetzelfde gebeurde op de campus Kerkplein, waar Lily op maandagochtend om 10 over 8 in het aardrijkskundelokaal bleek te zitten. Dan krijg ik wéér telefoon, en word ik tijdens de ochtendspits door iedereen vreemd bekeken terwijl ik met een kat in mijn armen of in mijn auto door Puurs naar huis snel. Het voordeel is nog dat Lily elke keer blij is om mij te zien, en tenminste mee naar huis wíl gaan."

In rijdende auto

De uitstapjes van Lily zijn niet altijd even onschadelijk. "Vorig weekend is Lily ongezien in een wagen met openstaand portier gekropen, waar ze zich in de koffer heeft geïnstalleerd. De man had niets in de gaten, maar toen zijn vrouw later met de kleinkinderen onderweg was, sprong onze kat in Kalfort plots tevoorschijn. Paniek alom, en de automobiliste heeft zich zo snel mogelijk aan de kant gezet. Lily is na wat aandringen uitgestapt en bij een gezin binnengevallen, dat haar naar het dierenasiel in Sint-Amands heeft gebracht. Wéér kreeg ik telefoon, wéér kon ik onze avonturier gaan ophalen."


"Een oplossing zien we niet meteen, We kunnen enkel iedereen informeren: als er een oversociale kat in uw huis, wagen of school opduikt: het is vermoedelijk 'die van ons'."