Nog deze maand nieuwe burgemeester

DE VEUSTER (CD&V) KRIJGT ONTSLAGBRIEF, GYSBRECHTS (OPEN VLD) STAAT KLAAR

Burgemeester Chris De Veuster (CD&V) tussen de verhuisdozen. Ze vond haar ontslagbrief maandag in de bus.
David Legreve Burgemeester Chris De Veuster (CD&V) tussen de verhuisdozen. Ze vond haar ontslagbrief maandag in de bus.
Burgemeester Chris De Veuster (CD&V) heeft begin deze week haar ontslagbrief ontvangen. De weg ligt nu open voor oud-burgemeester Peter Gysbrechts (Open Vld) om de burgemeesterssjerp opnieuw op te pikken. Vermoedelijk legt hij eind deze maand zijn eed af.

Burgemeester De Veuster (CD&V) vond op maandag haar ontslagbrief in de bus, maar blijft wel in functie tot opvolger Peter Gysbrechts (Open Vld) zijn eed heeft afgelegd. De schepenen van het nieuwe college van N-VA en Open Vld mochten reeds vorige maand de eed afleggen. Gysbrechts zelf werd nog niet ingelicht over de datum van zijn eedaflegging.

David Legreve

Geduldig

"Ik ga ervan uit dat ik deze maand mijn eed kan afleggen. Ik zou natuurlijk zo snel mogelijk met het nieuwe team willen starten, maar ik wacht geduldig af", aldus de liberaal. De nodige documenten voor de eedaflegging zijn begin deze week per post van de gouverneur naar het kabinet van Vlaams minister voor Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) verstuurd. Eerstdaags komen ze daar aan. Eens de minister haar handtekening op het dossier heeft gezet, kan de gouverneur werk maken van de eedaflegging.


"Wanneer Peter Gysbrechts precies zijn eed bij de gouverneur kan afleggen is moeilijk te zeggen. Ik neem aan dat het eind deze maand zal zijn", zegt Hans Ides, kabinetschef van gouverneur Cathy Berx.

Normale wachtperiode

In tussentijd blijft De Veuster wel als CD&V-burgemeester zetelen in een college dat haar liever kwijt dan rijk is, en dit al bijna een maand. Daar komt dus nog eens een week of drie bij. "Een dossier samenstellen vraagt nu eenmaal wat tijd. Er moeten een groot aantal documenten worden opgevraagd en de procureur moet zijn advies geven", legt Ides uit. "Dit is een normale termijn voor de eedaflegging van een burgemeester. Na gemeenteverkiezingen ontstaan de colleges ook meestal rond november of december en wordt de burgemeester een maand later bij de gouverneur verwacht." Volgende week donderdag wordt het alleszins een opvallende gemeenteraad.

Tussen tegenstanders

Burgemeester De Veuster zal plaatsnemen tussen haar politieke tegenstanders van N-VA en Open Vld, terwijl toekomstig burgemeester Gysbrechts nog genoegen moet nemen met een plaatsje op de oppositiebanken. "Het enige vervelende aan deze situatie is dat ik geen duidelijke termijn heb", reageert De Veuster. "Bij bepaalde afspraken ben ik niet zeker of ik aanwezig kan zijn, want de kans bestaat dat ik dan geen burgemeester meer ben. Dit mag van mij nog langer duren hoor. Ik blijf mijn job doen tot de laatste minuut en uiteindelijk functioneert alles, net zoals voorheen."