Burgemeester Gysbrechts krijgt schorsing van 2 maanden, geldboete voor zijn partij

Burgemeester Peter Gysbrechts
David Legreve Burgemeester Peter Gysbrechts
Op vraag van oppositiepartij CD&V-Groen heeft de Raad voor Verkiezingsbetwistingen burgemeester Peter Gysbrechts (Lijst Burgemeester) terechtgewezen na het niet naleven van de regels rond de verkiezingsuitgaven. Gysbrechts mag twee maanden zijn mandaat als raadslid niet uitoefenen en zijn partij ontvangt een geldboete van 2.500 euro.

De Raad komt tot deze beslissing nadat er een bezwaarschrift werd ingediend door CD&V-Groen Putte. “Als kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen in Putte mag je individueel 1.250 euro uitgeven. Daarnaast mag er per lijst nog eens 15.132 euro worden gespendeerd”, zegt Bart Lambrechts (CD&V-Groen). “Na het inkijken van de verkiezingsuitgaven, zoals het kiesdecreet voorziet, werd het voor ons duidelijk dat de heer Gysbrechts zich niet aan deze wettelijke regels had gehouden waarop wij dan ook een vraag om verder onderzoek bij de Raad voor verkiezingsbetwistingen neergelegd hebben. Dit is immers een wettelijk recht van alle kandidaten.”

De Raad stelde vast dat Lijst Burgemeester 17.510,59 euro spendeerde aan verkiezingsdrukwerk, een overschrijding van 2.378,59 euro. “De lijsttrekker heeft een bijzondere verantwoordelijkheid in de naleving van de regelgeving op dit stuk. Bovendien is de heer Peter Gysbrechts, lijsttrekker, titularis-burgemeester, waarvan mag verwacht worden dat hij als rolmodel optreedt, wanneer het gaat over de naleving van de wetgeving. Het komt de Raad voor Verkiezingsbetwistingen dan ook voor dat het aangewezen is om naast een sanctie op te leggen aan de Lijst Burgemeester, ook een passende sanctie op te leggen aan de heer Peter Gysbrechts”, is het verdict van de Raad.

Lijst Burgemeester ontvangt dan ook een administratieve boete van 2.500 euro. Gysbrechts zelf wordt gedurende twee maanden geschorst in de uitoefening van zijn mandaat als raadslid. “De Raad oordeelde dat één bepaalde factuur met betrekking tot portkosten van een brief, waarvan de kost gedragen werd door de kandidaten, dient aangerekend te worden op de aangifte van de lijst. Volgens de Raad betrof de brief immers campagnemateriaal van de Lijst Burgemeester, en niet van mezelf of mijn andere 24 kandidaten. Door die redenering telt het dit bedrag op bij de aangifte van de lijst en krijg je een minimale overschrijding. Wij gingen en gaan er nog steeds vanuit dat de brief wel degelijk een oproep was vanuit de kandidaten om te stemmen voor Lijst Burgemeester. De RVV is echter een andere mening toegedaan”, reageert Gysbrechts. 

“Het voelt heel onrechtvaardig aan, omdat het niet over een persoonlijke fout gaat. Maar ik zal uiteraard mijn verantwoordelijkheid nemen. Ik ben als lijsttrekker juridisch verantwoordelijk voor eventuele vergissingen van kandidaten, de lijst en de aangiftes.” Wanneer de schorsing ingaat is voor Gysbrechs nog onduidelijk. “Net als de gevolgen voor mijn mandaat als burgemeester, aangezien het om een schorsing van het mandaat als gemeenteraadslid gaat. Wij hebben om meer duidelijkheid gevraagd bij het Agentschap Binnenlands Bestuur. Naar de Raad van State stappen doen we niet. De gemeente heeft door de constante klachten en juridische procedures van CD&V en spijtig genoeg ook Groen al genoeg geleden en tijd verloren.”

Geschorst als burgemeester? 

In het verleden waren er al gelijkaardige situaties in onder andere Kortrijk en Houthalen-Helchteren. Toenmalig minister van Binnenlands Bestuur en Bestuurszaken Geert Bourgeois (N-VA) stelde toen duidelijk dat een schorsing als raadslid ook een schorsing als burgemeester betekent. “Eigenlijk gaat het om een verborgen sanctie, want geen enkel decreet bepaalt dat een schorsing als raadslid impliceert dat je niet langer als burgemeester mag functioneren. Toch neemt de burgemeester risico’s wanneer hij tijdens zijn schorsing bepaalde handelingen als burgemeester doet”, weet politicoloog Johan Ackaert (UHasselt).
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.