Verzegeld mestopslagbedrijf vraagt vergunning aan

Een vergunningsaanvraag prijkt nu onder de verzegeling van het mestopslagbedrijf.
Natuurpunt Poperinge-Vleteren Een vergunningsaanvraag prijkt nu onder de verzegeling van het mestopslagbedrijf.
Het verzegelde mestopslagbedrijf in Poperinge vraagt een vergunning aan voor de werken en een extra loods. Buurtbewoners en natuurverenigingen dienen hiertegen bezwaar in.

Het Kunstdorp Watou kreeg er in januari 2019 twee grote mestsilo’s bij. “We wisten niet precies wat er aan de hand was”, aldus buurtbewoonster Anne Pouillie. Na de afwerking van de silo’s werd het de buurtbewoners duidelijk dat het ging om een mestverwerking of mestopslag ging. “Met de mestsilo’s, kwamen de zware transporten over de Gravendreef”, zucht buurtbewoonster Anne Pouillie. Buurtbewoonster Anne diende klacht in en stuurde een brief naar burgemeester Christof Dejaegher (CD&V). Op zijn beurt liet burgemeester Dejaegher het mestopslagbedrijf vorige maand verzegelen. Het bedrijf wil zich nu in regel stellen en vraagt een vergunning aan voor de werken en een extra loods op het erf. Buurtbewoners en natuurverenigingen dienen hiertegen bezwaar in. “Je moet weten dat de Gravendreef niet alleen heel smal is, maar dat ze ook nog eens deel uitmaakt van een druk wandel- en fietsnetwerk dat enorm belangrijk is voor het toerisme in de buurt. En dan heb ik het nog niet over de intense stank”, zegt Pouillie.

“Heel veel mensen hebben bezwaar tegen de kuipen, het vervoer en de stank. Bezwaarschriften werden reeds ingediend door onder andere de vakantiewoning in onze straat, enkele zelfstandige mensen, iemand die onlangs een huis bouwde met een prachtig zicht en dit nu deels werd ontnomen.” Anne is lid van de partij Groen Poperinge en ook de partij diende een bezwaarschrift in. “Een petitie werd ook gestart om de burgemeester te tonen dat we hier in onze mooie natuur niet tevreden zijn met hoe de zaken gelopen zijn, zonder vergunning zo’n installaties zetten, het drukke transport in onze straat en de enorme geurhinder… We hebben al zo’n 30 handtekeningen verzameld. Samen met vijf buren hebben we een advocaat onder de arm genomen”, vertelt Anne.

“Mensen leven hier in goede verstandhouding met elkaar. We laten de boer zijn werk doen, maar de meeste mensen vinden dit geen landbouw meer. De kleine boeren in de buurt worden gehinderd tijdens hun activiteiten en tekenden ook de petitie. Dit betekent dat we niet tegen de boeren zijn. We willen een signaal geven, als de burgemeester dit goedkeurt, zet dit de deur wagenwijd open voor andere bouw- en milieuovertredingen. We hebben ook schrik dat lege boerderijen alsmaar meer zullen opgekocht worden door grote coöperatieven. Tegen zo’n mastodonten kan de gewone boer niet op, dit is geen gelijkwaardige concurrentie. We willen respect voor onze mooie en landelijke omgeving, en die wordt door heel wat mensen geapprecieerd. Wij willen rustig in het groen wonen. We willen in goede verstandhouding leven en wonen met de gewone boer. We vinden dit geen plek voor zware transporten. Een stuk goot van mijn buurvrouw werd stuk gereden en dit hebben we al doorgegeven aan milieudienst.”

De Gravendreef is volgens buurtbewoonster Anne niet geschikt voor zo'n zwaar transport.
LBR De Gravendreef is volgens buurtbewoonster Anne niet geschikt voor zo'n zwaar transport.

Ook Natuurpunt Poperinge -Vleteren verzet zich tegen de mogelijke vergunning. “We merken dat er jaar na jaar minder biodiversiteit is op het platteland”, geeft voorzitter Guido Quaghebeur aan. “Met het Regionaal Landschap Westhoek werken we bijna dagelijks aan het landschap, om de gevolgen van de intensieve landbouw te compenseren en het landschap aantrekkelijker te maken voor mens en dier. Wat hier gebeurt, is een kaakslag voor dit werk, de inspanningen van de overheid én het landschap.”

Michel Van Breusegem van Natuurpunt De Bron, de erkende regionale afdeling van Natuurpunt vzw, treedt hem bij: “Het kwetsbare landschap van de grensstreek, met haar unieke restnatuur en mooie buurtwegels, moeten we koesteren. We werken hiervoor goed samen met de meeste landbouwers uit de streek. Dergelijk landschap moet je dan ook behoedzaam onderhouden en daarvoor dient de vergunningsprocedure. Deze mestopslag is niet bedoeld voor een lokaal varkensbedrijf, maar is een schakel in de industriële mestverwerking.” Het openbaar onderzoek loopt af op 21 april.

De Poperingse burgemeester Christof Dejaegher (CD&V) liet een mestopslagbedrijf sluiten, omdat het zonder vergunning werkte en overlast veroorzaakte.
LBR De Poperingse burgemeester Christof Dejaegher (CD&V) liet een mestopslagbedrijf sluiten, omdat het zonder vergunning werkte en overlast veroorzaakte.
De Poperingse burgemeester Christof Dejaegher (CD&V) liet een mestopslagbedrijf sluiten, omdat het zonder vergunning werkte en overlast veroorzaakte.
LBR De Poperingse burgemeester Christof Dejaegher (CD&V) liet een mestopslagbedrijf sluiten, omdat het zonder vergunning werkte en overlast veroorzaakte.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


Video