Taxirit wordt goedkoper voor jongeren

JEUGD VEILIG THUIS NA NACHTJE STAPPEN DANKZIJ CHEQUES

Schepen Ben Desmyter heeft er alle vertrouwen in dat de taxicheques zullen aanslaan.
Foto Michael Depestele Schepen Ben Desmyter heeft er alle vertrouwen in dat de taxicheques zullen aanslaan.
Poperinge verkoopt binnenkort voor het eerst taxicheques voor jongeren. Dankzij de cheques krijgt wie tussen 16 en 25 jaar is, korting bij enkele taxibedrijven uit de streek. Het initiatief moet jongeren aansporen om de taxi te nemen, zodat ze veilig thuis raken na een nachtje stappen. De cheques worden al gebruikt in Nieuwpoort, Koksijde en Veurne.

Jongeren zullen binnenkort minder diep in de buidel moeten tasten voor een taxirit. Na de herfstvakantie zijn er taxicheques te verkrijgen bij de Jeugddienst. Jongeren kunnen deze aankopen voor 10 euro per pakket. Een fikse korting, want elk pakket heeft een waarde van 30 euro. Eén taxicheque kost voor een jongere dus 1,66 euro. Wat betekent dat een rit van Jeugdcentrum De Kouter in Poperinge naar bijvoorbeeld deelgemeente Watou van 15 euro nog slechts 5 euro kost, of drie taxicheques. Als de taxi gedeeld wordt, daalt de prijs nog meer. Door de prijs te verlagen, hoopt de stad dat jongeren zich vaker naar huis zullen laten voeren.


"De taxicheques werden al getest aan de kust", zegt Ben Desmyter (CD&V), schepen van Jeugd in Poperinge. Door het succes daar werkt Forum Jeugd aan een invoering in de Westhoek. "Ik denk dat de taxicheques een positieve bijdrage kunnen leveren. Ik kreeg al enthousiaste reacties van ouders. Organisaties van fuiven voorzien ook shuttlediensten, dus er is volgens mij echt wel vraag naar."

Pakket

De aangekochte cheques zijn geldig tot het einde van het schooljaar en kunnen op elke weekenddag, in elke vakantieperiode en op feestdagen gebruikt worden tussen 20 uur en 7 uur. "De instapkost is heel laag en er is ook weinig risico aan verbonden. Poperinge subsidieert dit jaar 2.000 euro voor 100 pakketten, goed voor 600 cheques. Voor de jongeren is er geen limiet op het aantal pakketten dat ze kunnen aankopen. Heuvelland, Vleteren, Langemark-Poelkapelle en Zonnebeke stappen mee in dit project. Van enkele andere gemeenten hebben we nog geen nieuws ontvangen", laat de schepen nog weten.

Mentaliteit

Taxi Merlyn (Oostduinkerke), Taxi Vandewalle (Kortemark), Taxi Kurt (Ieper) en Taxi Summer (Poperinge) ondertekenden het charter waarmee ze zich engageren voor het project. Zij zullen de cheques aanvaarden. "Dit is een goed initiatief voor de jongeren. We zien ook een andere mentaliteit bij de jeugd. Drinken en rijden is -gelukkig- niet meer cool", vertelt Kurt Debacker van Taxi Kurt uit Ieper.