Poperingenaar steunt Zelfmoordlijn met lied: “Het is belangrijk over je gevoelens te praten”

Rapper Pjay brengt single ‘Blame Us’ uit in het kader van de Warmste Week

Pieterjan Noppe, alias rapper Pjay, schreef het nummer 'Blame Us’ om de Zelfmoordlijn te steunen.
Pjay Pieterjan Noppe, alias rapper Pjay, schreef het nummer 'Blame Us’ om de Zelfmoordlijn te steunen.
Poperingenaar Pieterjan Noppe, alias rapper Pjay, heeft de single ‘Blame Us’ uitgebracht in het kader van de Warmste Week van Studio Brussel. De opbrengst gaat naar de Zelfmoordlijn.

Het hoogste zelfmoordcijfer in West-Europa vind je in België. “De zelfmoordcijfers in West-Vlaanderen zijn een groot probleem. Al van toen ik jong was, hoor ik te veel verhalen van mensen die uit het leven zijn gestapt”, vertelt Pieterjan Noppe. Enkele jaren geleden verhuisde de Poperingenaar naar Brussel, maar hij zakt nog regelmatig af naar zijn geboortestad. “Een paar jaar geleden verloor ik een vriend door zelfdoding. Vorig jaar stapten een groepje vrienden en familie van Gent naar Poperinge als eerbetoon aan hem. Dat initiatief was gekoppeld aan de Warmste Week van Studio Brussel en de opbrengst ging naar de Zelfmoordlijn 1813. Ik vond dat ik dit jaar ook mijn steentje moest bijdragen.”

Taboe

Sinds een paar jaar maakt Pieterjan rapmuziek en ondertussen heeft hij drie platen op zijn naam staan. Hij schopte het in 2015 al tot in de finale van Westtalent en ontving de Prijs voor Opkomend Talent van Poperinge. Hij heeft in 2016 ook deelgenomen aan Humo’s Rock Rally. “Ik wilde voor de Warmste Week een nummer maken om het goede doel te steunen. Ik heb er nooit aan getwijfeld om de Zelfmoordlijn als goede doel te kiezen. De Zelfmoordlijn kan die financiële steun zeker goed gebruiken. Ik hoop dat ik via mijn actie mensen kan aansporen om over zelfdoding te praten, want jammer genoeg is dat nog altijd een taboe. We worden verwacht sterk in onze schoenen te staan, terwijl niet iedereen zich goed in zijn vel voelt. Het is belangrijk om eerlijk over onze gevoelens te kunnen praten.”

Tekst

Daarom maakte Pieterjan het nummer ‘Blame Us’. “De tekst komt eigenlijk uit twee nummers die ik in vorige projecten al heb uitgebracht. Ik voegde bepaalde stukken van de tekst samen en plaatste er een andere beat onder. Het is een sterk nummer geworden. Het gaat over ontevreden zijn in een bepaalde levenssituatie en over zelfdoding op zich. Het thema is niet populair in de hedendaagse muziek, maar het mag niet weggeschoven worden”, legt Pieterjan uit. “Mijn inspiratie voor teksten haal ik overal. De tekst van ‘Blame Us’ schreef ik in een periode waar ik mezelf niet zo goed voelde. Zo schreef ik de laatste strofe nadat ik gehoord had dat iemand zich van het leven had ontnomen.”

Het nummer ‘Blame Us’ is te verkrijgen via iTunes en Google Music en kost vijf euro. De opbrengst gaat naar de Zelfmoordlijn 1813. Wie een fysieke single wil kopen, kan contact opnemen met Pieterjan via zijn Facebookpagina ‘Pjay’.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of zelfmoord1813.be.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.