Poperinge in de ban van draken en tai chi

STADSFESTIVAL MET CHINESE LOOK LOKT DUIZENDEN MENSEN

De Chinese draken brachten kleur in de Poperingse straten.
Michael Depestele De Chinese draken brachten kleur in de Poperingse straten.
De jaarlijkse braderie met straatanimatie heeft gisteren een internationale allure gekregen met de herdenking van de duizenden Chinezen, die honderd jaar geleden als gastarbeiders in en rond Poperinge aan de slag gingen. Het stadsfestival Cyrus trok zelfs een bus Chinezen aan die het feest voor geen geld ter wereld wilden missen.

Het Chinese stadsfestival Cyrus was gisteren een van de hoogtepunten van de Poperingse festiviteiten rond de herdenking van de Chinezen, die hier als gastarbeider aan de slag waren tijdens WOI. Rond halfzes bracht zelfs de Chinese ambassadeur Qu Xing een bezoek aan het stadsfestival. "Het valt op dat er gisteren heel wat extra bezoekers waren. Bij onze jaarlijkse braderie bereiken we normaal vooral mensen uit onze eigen stad, maar nu kwamen er toch heel wat nieuwsgierigen van buiten Poperinge", merkt Ivan Vandekerkhove, diensthoofd Toerisme, op.


Johan Decoene kwam uit het verre Landen in Vlaams-Brabant en bracht zijn kinderen Arthur (11) en Riene (14) mee. "Mijn ouders Adrien en Maria wonen nog in Poperinge. Het was voor ons een ideale gelegenheid om een familiebezoek te combineren met het stadsfestival." Johan wist heel goed waarom het feest in het teken van de Chinezen stonden. "Ik vind het belangrijk dat ik de geschiedenis uit de Eerste Wereldoorlog ook aan mijn kinderen kan vertellen. Maar ze mogen zich natuurlijk ook amuseren met de animatie."

Paul Vandecruys gaf een workshop tai chi.
Michael Depestele Paul Vandecruys gaf een workshop tai chi.

Bus met Chinezen

Chinezen die in Brussel op hotel zijn voor een bezoek aan ons land, kwamen gisteren speciaal met de bus richting Poperinge. "Dit feest wilden we niet missen", klonk het. Ook Hadewijch Vandenbulcke (18) uit Menen was present, samen met haar grootouders. "Dit schooljaar wil ze een opleiding Chinees volgen aan de universiteit en ze kreeg hier alvast een voorsmaakje", zeiden die trots.


De Chinese straatanimatie, gebracht door Chinese groepen uit het Brusselse, werd erg gesmaakt door het publiek. "Draken en steltlopers, zo vieren de Chinezen en zo vierden ook wij gisteren", pikt Ivan Vandekerkhove nog even in. Ondertussen was er een workshop tai chi in het Talbod House, gebracht door Paul Vandecruys. "Ik zakte van De Panne naar Poperinge af, omdat tai chi me enorm boeit. De sfeer hier is eerste klasse", vindt Paul Vergeylen. Voor de bourgondiërs onder het publiek mochten Chinese hapjes en dranken niet ontbreken. Op 15 november heeft de stad nog een verrassing in petto. Dan worden twee monumenten onthuld die de verbroedering tussen China en Poperinge moeten symboliseren.

Bezoekers konden proeven van allerlei lekkernijen.
Michael Depestele Bezoekers konden proeven van allerlei lekkernijen.
De Chinese acts lokten heel wat bewondering uit.
Michael Depestele De Chinese acts lokten heel wat bewondering uit.