Niet kopen, maar ruilen met LETS

De kerngroep van LETS Poperinge bestaat momenteel uit Nele Jonckheere, Sofie Vanderhaeghe, Surmela Van Belleghem, Joeri Cleenewerck, Jeroen Vandermarliere en Marc Dequeker.
Foto Bailliu De kerngroep van LETS Poperinge bestaat momenteel uit Nele Jonckheere, Sofie Vanderhaeghe, Surmela Van Belleghem, Joeri Cleenewerck, Jeroen Vandermarliere en Marc Dequeker.
In Poperinge gaat binnenkort een LETS-groep van start, waarbij mensen diensten en goederen ruilen, zonder geld te betalen. Morgen is er een kennismakingsavond gepland.

Het initiatief gaat uit van een kerngroep rond Nele Jonckheere en wordt ondersteund door VormingPlus Oostende-Westhoek. LETS staat voor 'Local Exchange and Trading System', een lokaal systeem van ruilen. "Ik was al langer bekend met LETS. Ik wilde er zelf lid van worden, maar in de buurt was er nog geen groep", zegt Nele, die als opvoedster werkt bij vzw Vondels.


"Ik wilde eerst aansluiten bij LETS Ieper, maar het systeem werkt het best op lokale schaal. Al snel vond ik vijf kernleden die wilden meewerken. Daarom hebben we besloten ook in Poperinge een groep op te richten. Er is wel een samenwerkingsverband met Ieper."

Vriendendiensten

In een LETS-groep wisselen mensen diensten uit. Het komt neer op de vriendendiensten of burenhulp van vroeger, maar dan op iets grotere schaal. Zo laat Nele bijvoorbeeld haar fiets herstellen door Marc, terwijl Sofie de was doet van Marc. Sofie kan een taart eten die Jeroen gebakken heeft en Nele doet dan boodschappen voor Jeroen. "Een LETS-groep is gebaseerd op het ruilen van tijd", legt Nele uit. "Wanneer je bijvoorbeeld iemands ramen gaat poetsen, verdien je een uur tijd. Die kan je ruilen met iemand anders." Vraag en aanbod worden op elkaar afgestemd via een website. Ook ruilen met leden van andere LETS-groepen is mogelijk, dat is 'interletsen'.


"Dankzij LETS leer je nieuwe mensen kennen. Het isg oed voor het milieu én voor de portemonnee", klinkt het enthousiast. Om het initiatief beter bekend te maken organiseert LETS Poperinge morgen een startavond, van 19.30 tot 21.30 uur in vzw Stek, Helleketelweg 15 in Poperinge. "Mensen kunnen zich dan ook meteen inschrijven", klinkt het. (LBR)