Meer eigen hop voor lokale brouwers

66 PROCENT VAN ALLE HOP BIJ WEST-VLAAMSE BROUWERIJEN KOMT UIT WESTHOEK

Erik Lagache van vzw Hop in een hopveld.
Foto Depestele Erik Lagache van vzw Hop in een hopveld.
De West-Vlaamse brouwerijen doen het goed. Dat is niet alleen goed nieuws voor de brouwerijen zelf, maar ook voor de Poperingse hoptelers. Hoewel het aantal telers en het teeltoppervlak afneemt, nemen brouwers steeds meer van de lokale hop af om te gebruiken in hun speciale bieren.

De laatste jaren dalen het aantal hoptelers en het totale oppervlak hopvelden, maar dat ligt zeker niet aan de West-Vlaamse bierbrouwers. Tussen 2010 en 2013 gebruikten zij 20 procent meer inheemse hop dan voordien. "Dat de biersector het goed doet, heeft uiteraard ook een positief effect op onze hoptelers", weten secretaris Luc Dewulf en voorzitter Erik Lagache van de vzw Hop.


"Maar de ommezwaai die we in 2010 zagen, heeft ook te maken met de introductie van ons eigen hoplabel van de vzw Hop. Een brouwerij mag dit label op hun producten zetten als ze minstens 50 procent Belgische hop gebruiken. We merken dat veel brouwerijen het label echt graag willen, en daarom dus ook overschakelen op onze eigen hop. Maar het heeft ook andere voordelen, zo kunnen ze de teelt nauw opvolgen, steunen ze er kleine familiale hoptelers mee en ook de ecologische voetafdruk is kleiner, aangezien er veel minder transport is." Bij de West-Vlaamse brouwerijen is 66 procent van hun totale hop afkomstig uit de Westhoek. "Maar toch gaat nog 80 procent van onze hopteelt naar het buitenland", legt Dewulf uit. "Bovendien wordt het vanaf 1 januari 2015 verplicht om de herkomst van alle ingrediënten van bieren op het etiket te plaatsen en ook dat zorgt er voor dat steeds meer brouwers voor de Poperingse hop kiezen. Maar hierdoor is er zeker nog een toekomst voor de Poperingse hoptelers." De nieuwe Europese regelgeving heeft ook sterke gevolgen voor de meeste legendarische brouwerij uit onze regio, de Sint-Sixtusabdij. Momenteel staan op de flessen van het trappistenbier, de Westvleteren 8, 10 en 12 geen etiketten, maar dat zal niet langer kunnen als deze regel in voege treedt.

Westvleteren mét etiket

"Zodra de wetgeving van kracht wordt zullen wij inderdaad al onze flesjes moeten voorzien van een etiket", zegt woordvoerder Mark Bode van de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren. "Er moet zoveel informatie op het bierflesje komen dat er geen andere mogelijkheid is dan een etiket. Er is al langer sprake van de wetgeving, maar wanneer die nu precies in voege zou gaan is nog niet helemaal duidelijk, dus wachten we nog even af. Maar in de nieuwe brouwzaal van de abdij is wel voldoende ruimte voorzien om indien nodig een etiketeermachine te plaatsen. Het zal wel wat extra werk zijn, maar het lijkt er op dat er weinig keuze zal zijn." Het beste bier ter wereld zou dus vanaf volgend jaar nog meer een collector's item kunnen worden.