Honderden ‘Poperinge Ommegang’ bordspellen verkocht, laatste exemplaren beschikbaar

De leden van Heemkring Aan de Schreve en burgemeester Christof Dejaegher bij de voorstelling van het spel in november 2018.
Foto Depestele De leden van Heemkring Aan de Schreve en burgemeester Christof Dejaegher bij de voorstelling van het spel in november 2018.
Het bordspel ‘Poperinge Ommegang’ is een succesformule: er werden al honderden exemplaren van verkocht. Wie er nog eentje wil, moet snel zijn, want ondanks het succes zullen er geen nieuwe exemplaren gemaakt worden.

Vorig jaar in november pakte Heemkring Aan de Schreve uit met het unieke bordspel ‘Poperinge Ommegang’. “Op een leuke manier leer je bij over de folklore van Poperinge: de bijna verloren sappige volkse gezegden en uitspraken, maar ook wat er in de loop van de geschiedenis zo allemaal in Poperinge gebeurd is. Het is een combinatie van Trivial Pursuit, Ganzenbord en Mens Erger je Niet”, zegt Luc Cleenewerck, ontwerper van het bordspel en bestuurslid van Heemkring Aan de Schreve.

Het bordspel Poperinge Ommegang.
Poperinge Ommegang Het bordspel Poperinge Ommegang.

Groepsbestelling

Inmiddels werden vele honderden exemplaren verkocht. “We mogen zeker spreken van een succes. De reacties die we hoorden waren unaniem positief. Vooral de samengang met de illustratieve en ondersteunende afbeeldingen op onze website is erg origineel en wordt erg gesmaakt door de spelers”, zegt Luc. “We krijgen regelmatig bestellingen van mensen die zeggen het spel gespeeld te hebben bij familie of vrienden en ook per sé een exemplaar willen bemachtigen. Zo kregen we deze week nog een groepsbestelling voor 6 exemplaren. Men had het in familiekring gespeeld en alle broers en zussen wilden er vervolgens één. Dat zegt genoeg, denk ik.”

Heemkring Aan de Schreve blikt tevreden terug op hun succesvolle creatie. “Het werd een ideaal geschenk voor onder de kerstboom, vandaar dat we ‘Poperinge Ommegang’ een zestal weken voor Kerstmis gelanceerd hebben. Tegen eind december waren we reeds uit de kosten en dat was ook de doelstelling. De uitgave zelf was kwalitatief een stuk beter dan we verwacht hadden. Wim Vansevenant had de markt van producenten afgeschuimd en een erg professioneel ogend product afgeleverd.”

Personage Poperinge Ommegang
Poperinge Ommegang Personage Poperinge Ommegang

Bijkomende vragenfiches

Wie nog een exemplaar van ‘Poperinge Ommegang’ wil bemachtigen zal vlug moeten zijn. “Er is nog een beperkte voorraad, maar doordat er nogal wat in groep gespeeld werd komt de verkoop ‘in een tweede adem’. Binnenkort organiseren we eventueel nog een actie zodat ook de laatste exemplaren de deur uit kunnen.” Een extra oplage van het bordspel is niet voorzien. “Het spel kan enkel in de regio Poperinge vlot aan de man gebracht worden. Hier en daar zijn er wel verzamelaars of oud-Poperingenaars die gevraagd hebben om een exemplaar op te sturen, zelfs naar het buitenland. De (beperkte) markt van het Poperingse zal waarschijnlijk na deze uitgave grotendeels verzadigd zijn en zij die een exemplaar hebben zullen misschien blij zijn te zien dat er een zekere verzamelwaarde of exclusiviteitswaarde aan dit hebbeding kleeft”, legt Luc uit.

“Eventueel kan er overwogen worden om een bijkomende reeks vragenfiches te maken, zoals in Trivial Pursuit, als we vaststellen dat er voldoende vraag naar is. Spelers die dit zouden willen mogen vrijblijvend een mailtje sturen naar bridgets@skynet.be. Op die manier kunnen we een beter idee krijgen of de vraag groot genoeg is om een bijkomende reeks aan te maken.”

Van een nieuw spel is er momenteel nog geen sprake. “Nu zijn we volop bezig met het vervolg op ‘POPS 17’. Dit wordt vier keer een avondvullend programma begin maart, maar is nu reeds volledig uitverkocht.”

Spelbord Poperinge Ommegang
Poperinge Ommegang Spelbord Poperinge OmmegangReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.