Glasbedrijf Haubourdin riskeert 36.000 euro boete voor dood Sandrino (41): arbeider viel zonder beveiliging acht meter naar beneden

Residentie Hof van Vlaanderen, de residentie in aanbouw waar het drama gebeurde.
Hans Verbeke Residentie Hof van Vlaanderen, de residentie in aanbouw waar het drama gebeurde.
Glasbedrijf Haubourdin uit Poperinge hangt in de Brugse rechtbank een boete van 36.000 euro boven het hoofd voor een arbeidsongeval, waarbij Sandrino Deroo (41) drie jaar geleden om het leven kwam. De Poperingenaar verloor het evenwicht door een gekanteld glasraam en viel acht meter naar beneden. “Wij willen gerechtigheid”, zegt de advocaat van zijn vrouw en dochter.

Het bijzonder tragische ongeval dateert van 25 april 2016. In de Ieperstraat in Poperinge werd toen volop gewerkt aan de realisatie van de residentie Hof van Vlaanderen. Het plaatselijke glasbedrijf Haubourdin stond in voor de plaatsing van de ramen in de veertien appartementen. De dag van de feiten waren werknemers van het bedrijf bezig met het afleveren van een glaspartij. Sandrino Deroo (41) uit Poperinge stond samen met een collega op de derde verdieping van het flatgebouw. “De mannen moesten glas aannemen die met een kraan werden omhoog gehesen”, vertelde de advocaat van zijn vrouw en dochter woensdagmorgen in de correctionele rechtbank van Brugge. “De collega van Sandrino moest op een bepaald moment binnen iets halen en liet het glasraam daarom rusten op het balkon.” 

Val van acht meter

Wellicht ging het venster door een hevige windstoot aan het kantelen. Sandrino kon het gewicht niet alleen dragen en verloor zijn evenwicht. De man slaagde erin om zich nog even vast te klampen aan de balkonrand, maar kon het niet houden. Hij viel uiteindelijk acht meter naar beneden en belandde met een harde smak op het voetpad, voor de ogen van zijn collega’s. De hulpdiensten reanimeerden Sandrino nog ter plaatse, maar hulp kon niet meer baten. De dienst Toezicht Welzijn op het Werk stelde op de werf verschillende gebreken vast, waardoor de firma Haubourdin zich woensdagmorgen voor de rechter moest verantwoorden. “Het balkon waarop het slachtoffer werkte, was oorspronkelijk afgeschermd met een balustrade”, sprak de arbeidsauditeur. “Omdat ook een bok naar boven moest worden gehesen, werd de afsluiting weggenomen. Achteraf werd ze nooit teruggeplaatst.” 

Poperinge - RIP Sander / Sandrino Deroo
Michael Depestele Poperinge - RIP Sander / Sandrino Deroo

Geen veiligheidsbeleid

Uit de verhoren van de collega’s van Sandrino bleek volgens het arbeidsauditoraat dat Haubourdin geen veiligheidsbeleid had. “Ze vertelden dat ze op de werf geen helm droegen en er geen verlichting was om in het donker te werken. Een liftschacht bleek ook niet te zijn afgeschermd. De werknemers stelden zich daar zelf vragen bij.” Voor het glasbedrijf werd een boete van 36.000 euro gevorderd. De firma vraagt een mildere straf. Ze namen na het ongeval maatregelen om de veiligheid van de werknemers te verbeteren. “Mijn cliënt is een klein West-Vlaams bedrijfje, maar was absoluut wel met veiligheid bezig”, pleitte hun advocaat. “De zaakvoerder ging telkens een werf bezoeken en gaf afhankelijk van de plaats veiligheidsinstructies aan z’n werknemers. Die gebeurden mondeling en stonden niet neergeschreven.” 

De vrouw van Sandrino en zijn 19-jarige dochter stellen zich burgerlijke partij en vragen elk een voorlopige schadevergoeding van 15.000 euro. Omdat een werkgever volgens de wet burgerlijke immuniteit geniet bij arbeidsongevallen van werknemers, is het twijfelachtig of de nabestaanden via de rechtbank een vergoeding zullen krijgen. “Het is de wet, maar het zou voor mijn cliënten bijzonder onrechtvaardig zijn”, zegt hun advocaat. “Zij willen immers gerechtigheid.” Uitspraak op 15 mei.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • ivan DEJONGHE

    waarom een zware boete en niks voor de nabestaande moet de geldkist weer gevuld worden zij hebben niemand verloren