Eerste albasten huwelijk voor Poperinge

ERE-BURGEMEESTER ALBERT SANSEN (99) EN ZIJN VROUW MARIA (98) ZIJN 75 JAAR GETROUWD

Albert en Maria vierden met de hele familie hun 75ste huwelijksverjaardag.
Foto Michael Depestele Albert en Maria vierden met de hele familie hun 75ste huwelijksverjaardag.
Je ziet het niet vaak, maar ere-burgemeester Albert Sansen (99) en zijn vrouw Maria Van Remortel (98) werden afgelopen woensdag in de bloemetjes gezet voor hun 75ste huwelijksverjaardag. Ze zijn meteen ook het eerste albasten koppel in Poperinge.

Albert Sansen werd geboren in Watou op 24 augustus 1916. Na de oorlog, in 1946, nam hij samen met zijn broer Jan de drukkerij van zijn vader over. Albert zou lange tijd de uitgever van De Poperinghenaar zijn, de voorloper van Het Wekelijks Nieuws. Albert is misschien nog het meest bekend voor zijn twee termijnen als burgemeester van Poperinge. "Ik was burgemeester van Poperinge van 1970 tot 1981. Een politieke carrière heeft mij nooit echt geïnteresseerd. Ik was erg gekend in Poperinge en ze hadden een burgemeester nodig. Je zou kunnen zeggen dat ik het deed als vriendendienst", lacht Albert.


Zijn vrouw Maria is afkomstig uit Antwerpen. Zij werd geboren in Mortsel op 7 november 1917. "Mijn moeder had twee Belgische officieren logement gegeven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Albert was adjudant en kwam bij ons langs om zijn orders te ontvangen van de twee officiers", vertelt Maria. De vonk sloeg over en Albert fietste verschillende malen van Poperinge naar Mortsel om Maria te zien. "We zijn getrouwd op 5 mei 1941 in het begin van de Tweede Wereldoorlog. Een onzekere periode, maar het kon niet anders. Na de oorlog ben ik Albert gevolgd naar Poperinge vanwege zijn drukkerij", aldus Maria.

Respect voor elkaar

Het echtpaar zou niet alleen een lang leven leiden (Albert wordt 100 op 24 augustus), maar werd ook gezegend met een grote familie. Albert en Maria kregen twee dochters en twee zoons. Die zorgden op hun beurt voor negen kleindochters en achttien achterkleinkinderen. "Onze kinderen zijn onze grootste realisaties. Veel van hen zitten in het buitenland. Het is spijtig dat we ze niet meer zo vaak zien, maar zaterdag vieren we onze 75ste verjaardag met de hele familie. Ik kijk er heel erg naar uit", glundert Maria. Volgens Maria zit het geheim van hun huwelijk in het respect dat ze voor elkaar hebben. "Als je geen respect kan tonen voor elkaar hou je een huwelijk geen 75 jaar vol. Je moet elkaar graag zien ondanks elkaars gebreken. Ik denk niet dat de huidige generatie nog vele albasten huwelijken zal voortbrengen", klinkt het bij de kranige 98-jarige. "We weten dat we niet veel jaren meer tegoed hebben, maar we proberen nog zo veel mogelijk te genieten van de tijd die we samen hebben" glimlacht Maria.