Boomzagerij in as na felle brand

ZAAKVOERDER GEKIERE ZIET LEVENSWERK IN VLAMMEN OPGAAN

De boomzagerij ging bijna helemaal in vlammen op.
Michael Depestele De boomzagerij ging bijna helemaal in vlammen op.
In Poperinge is gisteren namiddag de boomzagerij en een deel van het magazijn van houthandel Gekiere in de vlammen opgegaan. De brand zorgde voor een grote rookpluim die kilometers ver te zien was. "Een kleine ramp, een deel van mijn levenswerk is weg", zucht zaakvoerder Ronny Gekiere.

Rond 14 uur was Ronny in de boomzagerij langs de Ieper-straat aan de slag.


"Ik was bezig met de schaafmachine toen die plots vuur vatte", vertelt hij aangeslagen. "Het vuur sloeg over op de rest van het hout in het atelier. Ik kon niets meer ondernemen." Met lede ogen stelde Ronny vast dat de loods van de boomzagerij, de hoofdactiviteit van zijn houthandel, volledig in vlammen opging. Een deel van het vlakbij gelegen magazijn met hout, krullen en houtpulp liep ook schade op maar kon grotendeels gevrijwaard worden, net als een ander magazijn en houtvoorraden op de rest van het terrein.

Zaakvoerder Ronny Gekiere is aangedaan.
Lieven Samyn Zaakvoerder Ronny Gekiere is aangedaan.

Geen onderkomen meer

Ronny is al 36 jaar in zijn houthandel actief, in navolging van zijn grootvader en vader. "Ik weet even niet meer hoe het verder moet", klinkt het. "Hout kan snel opnieuw aangekocht worden maar ook de boomzaag-, paneelzaag- en schaafmachine zijn volledig stuk. Bovendien heb ik geen onderkomen meer om snel opnieuw aan de slag te gaan."

De agenten die het verkeer in goede banen moesten leiden, droegen ook een stofmasker tegen de hevige rookontwikkeling.
Lieven Samyn De agenten die het verkeer in goede banen moesten leiden, droegen ook een stofmasker tegen de hevige rookontwikkeling.

Stralingswarmte

Toen tal van brandweerkorpsen van de brandweerzone Westhoek ter plaatse snelden, sloegen de vlammen al door het dak.


"Even vreesden we dat ook de magazijnen, houtvoorraden en naburige bebouwing door de stralingswarmte in de brokken zouden delen", aldus Wim Bosschaert van de brandweerzone Westhoek. "Dankzij snel optreden konden we dat gelukkig verhinderen. Verdere uitbreiding voorkomen was echt wel onze eerst bezorgdheid met zo'n voorraad hout in de buurt."


Na ruim een uur kreeg de brandweer het vuur onder controle. Er moest wel nog urenlang nageblust worden. Om heropflakkering te vermijden vorderde de brandweer een Manitou met een schepbak op om houtpulp en -krullen uit een magazijn te halen en naar een braakliggend stuk grond op de industriezone te voeren. Daar werd het open gespreid en natgespoten.

Rookontwikkeling

De felle brand zorgde in de dicht bebouwde buurt tussen de ring en het centrum van Poperinge voor heel wat rook. "Een prikkelende rook maar niet giftig of gevaarlijk", aldus burgemeester Christof Dejaegher, die ter plaatse even poolshoogte kwam nemen. Omwonenden werd wel aangeraden ramen en deuren gesloten te houden om de geur en rook buiten te houden. De brandweermannen gebruikten zuurstofmaskers, een agent die aan de ring de Ieperstraat afsloot voor het verkeer en in de rook moest blijven staan, nam ook het zekere voor het onzekere en zette een stofmasker op (zie foto boven).