500 wielerfans zien Greipel winnen

EERSTE OMLOOP VAN DE WESTHOEK VERLOOPT VLEKKELOOS

De passage van de renners in De Klijte.
Foto's Michael Depestele De passage van de renners in De Klijte.
500 wielerfans hebben zaterdag André Greipel de allereerste 'Omloop van de Westhoek' zien winnen aan het Poperingse Stationsplein. De wedstrijd, georganiseerd door Wielerclub Hoppeland, smaakt naar meer. "Dit is wat de Poperingenaars willen", stelt Bart Deschodt van Hoppeland.

De eerste editie van de Omloop van de Westhoek ging van start in Nieuwpoort en arriveerde na 177 kilometer in Poperinge. De koers vormde een tweeluik met de Eurométropole Tour van zondag. De organiserende wielerclub Hoppeland heeft wel al wat ervaring met wielerwedstrijden. Poperinge was negen keer gaststad voor een aankomst van een rit in de Franco-Belge en latere Eurométropole Tour. De start van een etappe werd ook tweemaal in Poperinge gegeven. Nu werd een volgende stap gezet in nauwe samenwerking met Cazeau Pédale, de mensen achter Eurométropole Tour.

De wielersupporters kijken toe hoe sprinter André Greipel al juichend over de meet rijdt.
Michael Depestele De wielersupporters kijken toe hoe sprinter André Greipel al juichend over de meet rijdt.

Stress

"Het was een mooie dag", vertelt Bart Deschodt, voorzitter van Wielerclub Hoppeland. "Dit is echt wat de Poperingenaars willen. Vorig jaar hadden we met de Eurométropole Tour ook een koers in Poperinge, maar dit is nog iets helemaal anders." Dat beaamt ook schepen van Cultuur Loes Vandromme (CD&V). "De eerste Omloop van de Westhoek bracht toch wel extra stress met zich mee. Iedereen heeft zijn uiterste best gedaan om er een succesvolle dag van te maken en dat is ons ook gelukt. Ook met de deelnemerslijst mochten we heel tevreden zijn", zegt schepen Loes Vandromme.


In totaal namen 23 ploegen, waaronder Quick-Step Floors, Lotto-Soudal, LottoNL-Jumbo en AG2R La Mondiale, deel aan de eerste editie. Er waren drie plaatselijke rondes, met een beklimming van De Klijte en een kasseizone van 500 meter. Desiré Beeckaert en Pierre Lampaert hadden er postgevat met een specifieke reden. "We proberen altijd klassiekers mee te pikken", zegt Desiré. "Maar we zijn hier vooral voor Yves Lampaert, dat is de neef van Pierre, maar ook voor Floris De Tier en Tim Declercq."


De Omloop van de Westhoek eindigde op het Stationsplein in Poperinge. Daar stond een 500-tal toeschouwers klaar om de aankomst te zien. Onder hen ook oud-renner Donald Deras en echtgenote Greta Declercq uit Gullegem. "De eerste editie is in orde, maar het is wel jammer dat er maar drie rondes zijn. Er is minder volk dan bij de koers van vorig jaar, misschien ook omdat mensen de wedstrijd rechtstreeks op Focus-WTV kunnen bekijken."


De tweede Omloop van de Westhoek zou op 22 september 2018 plaatsvinden.

Desiré Beeckaert en Pierre Lampaert, de neef van profrenner Yves Lampaert, hebben postgevat in Loker.
Michael Depestele Desiré Beeckaert en Pierre Lampaert, de neef van profrenner Yves Lampaert, hebben postgevat in Loker.
Oud-wielrenner Donald Deras en echtgenote Greta Declercq zitten klaar vlak bij de aankomst.
Michael Depestele Oud-wielrenner Donald Deras en echtgenote Greta Declercq zitten klaar vlak bij de aankomst.