Ga naar de mobiele website
^ Top

"Sommige boeren trekken zelfs grens over op zoek naar water"

LANDBOUWERS WANHOPIG NU WATERBEKKENS GESLOTEN ZIJN

In Langemark is de weg naar het waterbekken afgesloten. Water oppompen mag niet. "En er wordt gecontroleerd", zegt schepen Johan Vanysacker.
Eric Flamand In Langemark is de weg naar het waterbekken afgesloten. Water oppompen mag niet. "En er wordt gecontroleerd", zegt schepen Johan Vanysacker.
De waterbekkens in Poperinge, Ieper en Langemark zijn wegens het alarmerend lage waterpeil afgesloten. Water oppompen mag niet meer. De landbouwers uit de regio zijn de wanhoop nabij. "Sommigen trekken zelfs de grens over om water te halen", klinkt het bij schepen Johan Vanysacker uit Langemark.

"Op vraag van de provincie werd het waterbekken in Langemark gesloten. Hetzelfde geldt voor Poperinge en Ieper", verduidelijkt Langemarks schepen van Landbouw Johan Vanysacker. Het water in het bekken bereikte een alarmerend laag peil en werd daarom gesloten. Provinciegouverneur Carl Decaluw├ę kondigde al aan dat landbouwers in vier polders en een deel van het IJzerbekken geen water meer mogen oppompen. "Wat landbouwers in Langemark-Poelkapelle wel nog mogen doen, is water halen uit onbevaarbare waterlopen. De vijver in het Kasteelpark mag niet gebruikt worden." Er wordt op het verbod gecontroleerd. "De bevoegde instanties zullen een oogje in het zeil houden. Het waterbekken werd afgezet met hekkens", aldus Vanysacker. Vandaag volgt al een evaluatie in Langemark-Poelkapelle.

Een rode vlag in Ieper. De boodschap? Dit water is taboe.
Eric Flamand Een rode vlag in Ieper. De boodschap? Dit water is taboe.

Overmacht

Ook in Ieper en Poperinge geldt een algemeen verbod op het oppompen van water. "Het is een situatie van overmacht en we vragen begrip. We kunnen alleen maar hopen op regen", zegt Poperings burgemeester Christof Dejaegher.


Burgemeester Jan Durnez van Ieper kondigde al controles aan. "Er wordt toezicht gehouden door de politie. Een verordening wordt uitgeschreven als blijkt dat er toch nog water wordt opgepompt", aldus de burgemeester. Enkel hulpdiensten mogen nog gebruik maken van het water. Ook weidepompen voor drinkwater van dieren mogen nog gebruikt worden.


De langdurige droogte is een ramp voor de boeren. Langemarks schepen Johan Vanysacker weet dat maar al te goed. "Mijn zoon en ik zijn zelf landbouwer, dus ik besef maar al te goed dat er een probleem is. We hebben een eigen waterput, maar daarmee houden we het maar enkele dagen uit. Ik hoorde ook al dat landbouwers vlak over de grens water gingen pompen. Water stopt niet aan de grens natuurlijk..."


De schepen begrijpt de wanhoop. "Voor bijvoorbeeld erwten en bloemkool is het nu een cruciale periode. Als de gewassen niet voldoende water krijgen, wordt de situatie dramatisch. Als we volgende week regen krijgen, kunnen we slechts enkele gewassen redden."Meld een bug