"Papa verliezen was een enorme slag"

'ZELFDE DEUR, 20 JAAR LATER' OP BEZOEK BIJ JOCHEN EN JONAS

Jochen en Jonas met Martin Heylen na de opnames.
L Bailliu Jochen en Jonas met Martin Heylen na de opnames.
Twintig jaar geleden werd Martin Heylen binnengelaten door Jochen en Jonas toen hij aanbelde in Watou. In zijn zoektocht om de jongens terug te vinden voor zijn programma 'Zelfde deur, 20 jaar later' ontdekt hij dat ze een woelige periode hebben meegemaakt.

In de tweede aflevering van 'Zelfde deur, 20 jaar later' gaat Martin Heylen langs in Watou. Twintig jaar geleden deed hij hetzelfde in Man bijt hond. Wat is er in al die jaren veranderd, of net hetzelfde gebleven? Vijfhoekstraat 10 in Watou, daar werd hij binnengelaten door twee kleine jongetjes. "Het was leuk om Martin nog eens te zien, maar het was wel een emotionele rollercoaster. Je moet 20 jaar opnieuw oprakelen en mijn broer en ik hebben zwarte sneeuw gezien", zegt Jonas Logghe (23).


"Mijn broer Jochen was vier jaar en ik was er drie toen Martin aanbelde", herinnert Jonas zich. "Ik weet nog goed dat mijn broer en ik alleen thuis waren en het was zomervakantie. Toen we de deur openden stond Martin er met een cameraploeg. Mijn broer en ik lieten hem binnen." Hun moeder was godsdienstlerares en hun vader Marnik had een behangwinkel. "Jochen en ik spraken toen met Martin over alledaagse dingen. Toen onze ouders thuiskwamen, spraken ze met hem en gingen wij spelen. Ik weet wel nog dat we onder onze voeten hebben gekregen omdat we een vreemde hadden binnengelaten", lacht Jonas.


Twintig jaar later trekt Martin Heylen voor zijn programma 'Zelfde deur, 20 jaar later' naar diezelfde voordeuren. "Martin heeft ons in Watou niet gevonden. Mijn broer woont ondertussen in Torhout met zijn vriendin en ik woon in Zwevezele. De nieuwe inwoners wisten niet wie we waren. De buren daarentegen wel en zij hebben Martin verteld over ons. Uiteindelijk heeft hij ons toch gevonden. Mijn broer en ik hebben het een en ander meegemaakt in de voorbije 20 jaar. Onze ouders zijn gescheiden en sinds mijn 12 jaar hebben mijn broer en ik geen contact meer met onze mama. Dat komt door omstandigheden en dat is onze keuze", legt Jonas uit.


Martin ging ook langs bij de moeder van Jochen en Jonas. "Het deed raar om haar tijdens de aflevering te zien en haar te horen praten over ons, terwijl ze ons eigenlijk niet kent", zegt Jonas.

Twintig jaar geleden openden Jochen en Jonas de deur voor Martin in Man Bijt Hond.
VRT Twintig jaar geleden openden Jochen en Jonas de deur voor Martin in Man Bijt Hond.

Hartaderbreuk

"Onze papa is zes jaar geleden overleden. Dat was een heel onverwachte gebeurtenis voor mijn broer en ik. Op een morgen heb ik mijn vader dood aangetroffen. Hij was gestorven aan een hartaderbreuk." Een enorme slag voor de broers. "Maar we trekken onze plan, dat hebben we Martin ook gezegd." Jochen is ondertussen IT-er en Jonas werkt als koeltechnieker. "Door met hem te praten hebben we stilgestaan bij wat we de voorbije 20 jaar hebben meegemaakt en dat doet wel iets met een mens. Met papa konden we bellen om raad te vragen, maar nu kan dat niet meer."