"Onthulling identiteit zou leuk einde film zijn"

WINKEL WORDT FILMSET VOOR EERSTE LANGSPEELFILM BABA YEGA

De Baba's aan de kassa in de Delhaize. Als dat maar goed komt.
Michael Depestele De Baba's aan de kassa in de Delhaize. Als dat maar goed komt.
Dansgroep Baba Yega werkt volop aan zijn eerste langspeelfilm. De eerste opnames vinden plaats in de Westhoek. Afgelopen week werd gefilmd in AD Delhaize van Poperinge. Op vrijdag waren binnenopnames voorzien en daar gingen wij een kijkje nemen.

Eind september werd aangekondigd dat Baba Yega een langspeelfilm zou maken. De dansers zijn sinds hun overwinning in Belgium's Got Talent van vorig jaar en gigantische sensatie.


"Het is vooral een hectische rollercoaster geweest vol verrassingen en leuke ervaringen. De Baba's zijn daar heel dankbaar voor en genieten van elk moment", vertelt Bjorn Wendelen van team Baba Yega. "De Baba's hebben nog geen minuut stilgezeten. Er wordt non-stop gewerkt aan nieuwe projecten om de Aarde Mensen te blijven entertainen. Wel hebben we bewust een beetje gas terug genomen door minder te gaan optreden zodat de focus van de Baba's goed ligt. Op dit moment ligt die focus op de film. Het wordt grappig, buitenaards, maar vooral typisch Baba Yega."

De filmcrew aan het werk.
Michael Depestele De filmcrew aan het werk.

Korte nachten

De eerste opnames hebben de dansers reeds achter de rug. Afgelopen dinsdagnacht werden buitenopnames gemaakt op de parking van AD Delhaize in Poperinge en vrijdagnacht stonden binnenopnames op de planning. De supermarkt werd volledig omgebouwd tot een filmset.


"Operationeel hebben we er geen last van, al zijn het wel korte nachten", lacht Jurgen Masselus. Samen met zijn zus Ann is hij zaakvoerder van AD Delhaize Poperinge.


"Er kruipt heel veel werk in het maken van een film. Opnames moeten soms vaak opnieuw gedaan worden. Het is een volledig andere wereld."


Baba Yega brengt fantastische shows, op en naast het podium. Ook als de camera's niet draaien, is het met de dansers feest gegarandeerd. Hun identiteit blijft een goed bewaard geheim.


"De Baba's praten niet, dus dat komt best goed uit."


Zullen wij, Aarde Mensen, ooit hun identiteit kennen?


"Dat zou wel eens een leuk einde van de film kunnen zijn", lacht Bjorn.


Naast Poperinge zal er ook opgenomen worden in Kemmel, Ieper en Heuvelland. "Cameraman en medeproducer Emanuel Vanderjeugd is de broer van de burgemeester van Staden. Het is een mooie regio. Deze locatie, AD Delhaize, is heel tof. Er is heel veel rust en de zaakvoerders zijn heel vriendelijk", klinkt het bij producer Jasper Moeyaert. Ook de Baba's vertoeven graag in Poperinge.

Een van de Baba's is het noorden kwijt.
Michael Depestele Een van de Baba's is het noorden kwijt.

Overal thuis

"De Baba's voelen zich overal snel thuis, maar in de streek van Poperinge hoor ik ze vooral praten over het gigantisch vele groen. Ik denk dat ze er wel vaker op bezoek zullen willen gaan."


De film zal het verhaal vertellen over de landing van Baba Yega op aarde.


"Hoe zijn ze hier beland? Wat is het verhaal van Baba Yega voor Belgium's Got Talent? Dat zal de film worden. Het zal een film zijn met zotte verhalen en avonturen en met veel humor. De mysterieuze landing werd gefilmd in Heuvelland en uiteindelijk zijn de Baba's hier in de AD Delhaize van Poperinge terechtgekomen", legt Jasper uit. "De film is Mr. Bean meets The Mask meets E.T. qua sfeer."

Energiebommen

Het idee om ooit een film te maken is er altijd al geweest. "De dromen die we hebben gaan zelfs nog veel verder, maar toen productiehuis Geronimo ons benaderde, hebben we niet getwijfeld. De passie en creativiteit die deze mensen uitstralen zorgden voor een zeer enthousiaste klik."


De Baba's amuseren zich op de filmset, dat is duidelijk uit de grapjes en zotte toeren die ze uithalen naast de set. "Ze passen zich heel snel aan en pikken heel snel op. Ze zijn heel erg gefocust en vooral leergierig. Het enige wat geen evidentie is bij de Baba's, is het lange wachten. Daardoor staat hun loge vaak op zijn kop. De energie die ze opkroppen tijdens het wachten, gaat eruit in danssessies op harde muziek in hun loge. De Baba's zijn energiebommen."