"Initiatief moet grenzen helpen slopen"

ROESBRUGGE VERBROEDERT OP DE IJZER MET FRANSE HOUTKERQUE

Jongeren gaan onder een brug door met hun kajak. De wateractiviteiten moesten de grenzen tussen Franse en Vlaamse jongeren helpen slopen. 
Foto Depestele Jongeren gaan onder een brug door met hun kajak. De wateractiviteiten moesten de grenzen tussen Franse en Vlaamse jongeren helpen slopen. 
Hoewel de afstand tussen de grensgemeenten Houtkerque (Frankrijk) en Roesbrugge (België) slechts enkele kilometers bedraagt, blijken het nobele onbekenden voor elkaar te zijn. Het grensoverschrijdend platform EGTS wil daar iets aan doen en organiseerde dit weekend het event 'Van Houtkerkque tot Roesbrugge, grenzeloze IJzer'. "Wij gaan inderdaad nooit de grens over en kennen het noorden van Frankrijk dus niet", bevestigt een lid van Chiro Haro Haringe.

De Europese Groepering voor Territoriale Samenwerking (EGTS) West-Vlaanderen/Flandre-Dunkerque-Côte d'Opale is een platform voor grensoverschrijdende projecten tussen Vlaanderen en Noord-Frankrijk.

Michael Depestele

Rug aan rug

"We werken samen met publieke overheden aan beide zijden van de grens, maar we zijn meestal niet zichtbaar", verduidelijkt Katerina De Fruyt, de Vlaamse codirectrice van de organisatie. "We werken in heel wat beleidsdomeinen, zoals ruimtelijke ordening, mobiliteit en waterbeheer, maar heel dikwijls achter de schermen. Om onze zichtbaarheid een beetje te vergroten organiseren we activiteiten. We doen dat echter ook omdat we vaststellen dat de bevolking vandaag ondanks het wegvallen van de grenzen en de Europese integratie rug aan rug leeft, veel meer dan vroeger. We organiseren daarom de manifestatie op de IJzer, tussen Roesbrugge hier in Vlaanderen en Houtkerkque, dat aan de andere kant van de grens ligt."


Het event 'Van Houtkerkque tot Roesbrugge, grenzeloze IJzer' besloeg twee dagen. Zaterdag was het een dag exclusief voor de jongeren tussen de 12 en 20 jaar. Gisteren waren er activiteiten voor een groter publiek.

Natuurgidsen

"Langs de IJzer loopt GR 130 (deel van de Grote Routepaden, nvdr) en we hebben daar vier natuurgidsen opgesteld. Die vertellen elk over een eigen onderwerp, het gaat bijvoorbeeld over vogels en smokkelen in de natuur. Het pad passeert ook aan de zorg- en onthaalboerderij het 't Zeugekot en die stelt de deuren open. Tenslotte is er een rondleiding een degustatie in de oude brouwerij Feys."


Doorlopend waren er ook de wateractiviteiten op de IJzer, zoals Bootje Trek, waarbij het de bedoeling is om als eerste de wal te bereiken. "Er is een groepje jongeren uit Houtkerkque die 's ochtends vroeg de afvaart van de IJzer deed vanuit Kruiskerke tot in Roesbrugge met de kajak. In de namiddag gaan de Vlamingen met een vlot richting Frankrijk", aldus Katerina De Fruyt. "Het is de bedoeling dat de Fransen en Vlamingen wat verbroederen. Er waren blijkbaar wel wat problemen met elkaars taal, waarop ik voorstelde het eens in het Engels te proberen. Het heeft inderdaad even wat tijd gevergd, maar na een poosje mengden ze zich wel met elkaar. Het zijn jongeren en die nemen wel altijd wat tijd om de situatie een beetje af te tasten."


De keti's van Chiro Haro uit Roesbrugge-Haringe bouwden het vlot en namen eveneens deel aan Bootje Trek.


"Ik ken inderdaad de andere kant van de grens niet zo goed, we gaan bijna nooit die richting uit", aldus Bram Cremmery (15) uit Roesbrugge. "Voor ons is het onbekend terrein, het is dus wel eens goed dat zoiets wordt georganiseerd. We gaan in ieder geval met ons zelfgemaakte vlot de grens over, als het niet zinkt tenminste."


Gisteren zorgde de optredens op het marktplein voor zo'n 50 à 60 toeschouwers en ook aan het Bootje Trek namen nogal wat mensen deel.