"Groenten vervoeren, is zo véél voordeliger"

AFCOWEST REGELT 20 JAAR TRANSPORT VOOR LANDBOUWERS IN WESTHOEK

Landbouwer Rik Notebaert en Katrien Quaghebeur samen met hun kinderen Gil en Emiel.
Michael Depestele Landbouwer Rik Notebaert en Katrien Quaghebeur samen met hun kinderen Gil en Emiel.
Afcowest, de Tuinbouw Afzetcoöperatie Westhoek, heeft zijn 20ste verjaardag gevierd. 235 land- en tuinbouwers uit de streek brengen hun groenten naar een loods in Poperinge, waarna Afcowest het gemeenschappelijk vervoer naar de REO Veiling in Roeselare regelt. Dat scheelt een pak in de transportkosten. "We helpen kwaliteitsgroenten uit de Westhoek hun weg vinden naar de consument", zegt voorzitter Joseph Cardoen.

Afcowest, in april 1997 opgericht, telt momenteel 235 leden. Dat zijn land- en tuinbouwers uit de streek rond Ieper, Poperinge en Heuvelland. Drie keer per week - op dinsdag, donderdag en zaterdag - kunnen zij hun groenten afleveren in de loods van Afcowest, aan de Ouderdomseweg in Poperinge. Daar worden de groenten door een kwaliteitsverantwoordelijke van REO Veiling in Roeselare gekeurd, waarop alles in een gemeenschappelijk koeltransport naar de versmarkt op de veiling zelf wordt gebracht.

Voorzitter Joseph Cardoen.
Michael Depestele Voorzitter Joseph Cardoen.

Haalbaar

"De oprichting van de coöperatie, nu twintig jaar geleden, zorgde voor een verbreding van de tuinbouwproductie in onze regio", zegt Afcowest-voorzitter Joseph Cardoen. "De productie voor de versmarkt werd dankzij het centrale aanvoerplatform een haalbare kaart voor de landbouwbedrijven in de streek."


Tijdens het eerste jaar werd gemiddeld één vrachtwagen groenten per aanvoerdag samengebracht en vervoerd naar Roeselare. "Na vijf jaar kwam de aanvoer gemiddeld op drie opleggers per aanvoerdag. En in 2016 werden 1,4 miljoen kisten samengebracht in onze loods, wat neerkomt op ongeveer zeven volle opleggers per dag", zegt de voorzitter.

Michael Depestele

Courgettes

"Door onze coöperatie was er de voorbije 20 jaar niet alleen een groei in de productie van groenten voor de versmarkt in de regio. Even belangrijk is het inspelen op de noden van de moderne consument. 20 jaar geleden kon niemand vermoeden dat courgettes vorig jaar belangrijk zouden worden, belangrijker zelfs dan prei en witloof. Van courgettes wordt op jaarbasis 3,6 miljoen stuks aangevoerd, van prei en witloof elk meer dan 2 miljoen kilo per jaar. Daarnaast blijven sluitkolen, knolselder, bloemkool, broccoli en spruitkool belangrijke teelten voor de Poperingse regio. De teelt van peterselie, aardbeien en venkel zit bovendien in de lift."


Landbouwerskoppel Katrien Quaghebeur en Rik Notebaert kweekt groenten langs de Abeelseweg in Poperinge. Al van bij de start waren zij bij de coöperatie.


"Het grote voordeel is de afstand", zegt Katrien. "Het is voor ons goedkoper om onze producten naar de loods in Poperinge te brengen, dan ze rechtstreeks naar de veiling in Roeselare te voeren. Soms heb je maar een kleine hoeveelheid groenten mee en dan is het zeker voordeliger. Voor echt grote bedrijven ligt dat misschien iets anders."


De 20ste verjaardag van Afcowest werd het voorbije weekend gevierd. Alle leden waren uitgenodigd voor een receptie aan de loods in Poperinge.