"Gewoon bushok past niet bij kunstdorp"

WATOUPLEIN KRIJGT BETONNEN LUIFEL OVER HELE BREEDTE

De werken op het Watouplein zijn volop aan de gang.
Michael Depestele De werken op het Watouplein zijn volop aan de gang.
De herinrichting van het Watouplein is volop aan de gang. Er komt een grote, betonnen luifel over de hele breedte van het plein. Linksonder komt er een bushalte, rechtsonder een zithoek. Er zal ook plaats zijn om dertig fietsen te stallen. Al tegen de kerstvakantie wordt de luifel op de pilaren gezet.

Aan de zuidzijde, de kant van het voormalige gemeentehuis, komt er een multifunctionele, betonnen luifel. "De twee steunpilaren waarop de luifel moet komen, staan er al. De luifel komt over de hele breedte van het marktplein. Aan de linkerkant van het plein komt er een bushalte. We hebben nagedacht over een normaal bushokje, maar een gewoon bushokje past niet bij het kunstdorp Watou", vertelt Ben Hamerlinck, beleidscoördinator van de technische dienst. "Aan de rechterkant komt er een zithoek. Onder de luifel komt ook een fietsenstalling voor dertig fietsen en panelen waarop reclame kan geafficheerd worden."


Er veranderen nog dingen. De parkeerplaatsen op het plein worden herschikt. Er komen ook vier parkeerplaatsen voor personen met een beperking. Een op- en afrit zal je alleen aan de noordzijde van het plein vinden. "Het is ook de bedoeling om alle parkeerplaatsen 90 graden te draaien. Ook de voegen van de kasseien op het plein worden hernieuwd." De mozaïek op het plein krijgt een nieuwe plaats. "De mozaïek verhuist naar een plaats tussen twee bomen, halverwege het plein bij het voetpad. Het Claussilhouet en de bomen behouden hun plaats." In een latere fase zal de asfaltering rond het Watouplein heraangelegd worden.

Aan de zuidzijde van het Watouplein komt deze betonnen luifel, met daaronder een bushalte, een zithoek en een fietsenstalling.
Stad Poperinge Aan de zuidzijde van het Watouplein komt deze betonnen luifel, met daaronder een bushalte, een zithoek en een fietsenstalling.

Bewonersplatform

De herinrichting wordt uitgevoerd door het bouwbedrijf Furnibo uit Veurne. "Als we de luifel wilden, moesten we het Watouplein wel herinrichten. Ook het onderhoud van het wegdek en het draaien van de verkeerssituatie speelden een rol in de beslissing om het plein te herinrichten. De bewoners werden van de werken op de hoogte gebracht via het bewonersplatform", aldus schepen van Mobiliteit Pieter Marchand (CD&V). "Enkele suggesties, waaronder een oplaadpunt voor elektrische fietsen, zullen we in ons achterhoofd houden, maar je kan niet iedereen tevreden stellen bij zo'n werken", voegt Ben Hamerlinck toe.


Het is de bedoeling dat de luifel net voor de kerstvakantie zal geplaatst worden. "Al moeten we rekening houden met de weersomstandigheden. Het einde van de volledige herinrichting wordt in april 2018 voorzien. De asfaltering naast het plein moet daarna nog gebeuren." De kostprijs van het project wordt geschat op 180.000 euro.