Taxussnoeier Bioagrico is failliet

LOKALE SPORTCLUBS MOETEN NIEUWE HOOFDSPONSOR VINDEN

Wielerclub Cureghem Sportief heeft Bioagrico zelfs op de bus staan.
Mozkito Wielerclub Cureghem Sportief heeft Bioagrico zelfs op de bus staan.
Het bedrijf Bioagrico, dat al zeker twintig jaar taxus snoeit voor de farmaceutische industrie, is failliet verklaard. Zo wordt 2016 een heus rampjaar voor zaakvoerder Johan Agneessens en zoon Thomas. Maar ook enkele sportploegen die het bedrijf als hoofdsponsor hadden, zitten met de handen in het haar.

De Nederlandstalige rechtbank van koophandel in Brussel heeft het gerenommeerde bedrijf uit Beert, dat afgelopen zomer nog meer dan 150 werknemers telde, op 23 september failliet verklaard. Over het hoe en waarom is geen duidelijkheid. "En voorlopig gaan we daar ook verder geen commentaar over geven", zegt Thomas Agneessens. "Ik wil dit eerst uitvoerig met mijn vader bespreken. Maar dit is natuurlijk niet plezant." Wat er met de werknemers zal gebeuren, is evenmin duidelijk. Al is wel geweten dat ze al technisch werkloos waren.


Het ging al enkele maanden niet meer zo goed met het bedrijf, dat jaarlijks op 24.000 adressen gratis taxushagen snoeide. In het snoeisel, dat Bioagrico vervolgens aan de farmaceutische industrie leverde, zit baccatine, een stof die gebruikt wordt voor de samenstelling van chemotherapie. En er waren kapers op de kust, zo verklaarde Johan Agneessens nog in juli van dit jaar. "Bendes trekken rond om taxushagen te snoeien en vervolgens het snoeisel te verkopen", liet hij toen in onze krant optekenen. "Ze doen dat zelfs soms in onze naam. Die fraudeurs maken de sector kapot. Ze creëren een overaanbod, waardoor de markt instort. Wij zullen alvast moeten herstructureren. Bioagrico zal de komende jaren wel overleven, maar wat daarna komt, kan ik helaas niet voorspellen." Nog geen maand later kondigde Bioagrico al aan dat er dit jaar niet meer gesnoeid zou worden. Op de website valt te lezen dat het bedrijf hoopt iedereen in 2017 weer van dienst te kunnen zijn.

Voetballers van FC Pepingen dragen de naam van de firma op hun shirt.
GEERT TRESIGNIE Voetballers van FC Pepingen dragen de naam van de firma op hun shirt.

Sponsor sinds 19 jaar

Intussen zit wielerploeg Cureghem Sportief met de handen in het haar. "Bioagrico was al 19 jaar lang onze hoofdsponsor", zegt voorzitter Marc Hindrijkx. "Een record in het 105-jarige bestaan van onze club. Het bedrijf maakt dus een groot deel van onze geschiedenis uit. Normaal zouden we Johan volgend jaar in de bloemetjes zetten. Al die jaren hebben we in groen-rode kleuren gereden, de kleuren van Bioagrico. Gelukkig hebben we wat geld in reserve, maar we moeten snel een nieuwe hoofdsponsor vinden, gezien onze uitrusting begin november klaar moet zijn." Johan Agneessens was ook ondervoorzitter en hoofdsponsor van voetbalploeg FC Pepingen. Daar zullen ze nu ook op zoek moeten naar een nieuwe geldschieter, al heeft de club voorlopig geen financiële problemen. Overigens zullen ze ook bij Bioagrico Tri- Duatlon Team voor dezelfde uitdaging staan.

Een beeld van zaakvoerder Johan Agneessens, afgelopen zomer, bij een hoop taxussnoeisel.
Mozkito Een beeld van zaakvoerder Johan Agneessens, afgelopen zomer, bij een hoop taxussnoeisel.

Geruchten

De vraag is of de malaise van de voorbije maanden aan de basis van het faillissement ligt. Een gerucht over de faling van het bedrijf stak de jongste weken meermaals de kop op in de regio. Er gingen zelfs wilde verhalen rond over fraude en financieel gesjoemel, inbeslagnames tijdens huiszoekingen en zelfs de verdwijning van zaakvoerder Johan Agneessens. Daar blijkt evenwel niets van aan te zijn. "Er loopt bij ons geen enkel onderzoek naar de zaakvoerder of de firma", zegt Carol Vercarre, woordvoerster van het parket Halle-Vilvoorde. "Wel is er een klacht ingediend, en die zit bij de rechtbank van koophandel. Het gebeurt overigens wel vaker dat een ontevreden contractant een klacht indient, maar daarom is er nog geen sprake van een misdrijf." Financiële zaken worden ook behandeld door het Brusselse parket, maar ook daar is geen enkele onderzoeksrechter belast met een onderzoek naar Bioagrico of Agneessens. Uit goede bron vernamen we ook dat er geen enkel opsporingsonderzoek liep of loopt naar Johan Agneessens zelf. Ook zoon Thomas bevestigt dat het allemaal verzonnen is. "En die roddels maken het er niet gemakkelijker op."