"Global warming heeft het te gevaarlijk gemaakt"

ALPINISTE MARLEEN GODDEAU STOPT NA VIJFTIG BERGEN BOVEN 4.000 METER

Marleen op de Mera-Peak (6.400 meter) in Nepal.
Mozkito Marleen op de Mera-Peak (6.400 meter) in Nepal.
Ze bedwong al meer dan vijftig bergen die vlotjes boven de 4.000 meter gaan, maar Marleen Goddeau (54) heeft haar materiaal intussen - deels - opgeborgen. Geen grote tochten meer voor de alpiniste, die het rustiger aan wil doen. "Zware beklimmingen in het hooggebergte zijn niet meer voor mij", klinkt het.

Marleen uit Pepingen kreeg de microbe te pakken in 1998, toen ze een presentatie bijwoonde over de beklimming van de Mont Blanc. "De spreker van dienst fascineerde me met zijn fantastische uiteenzetting", vertelt Marleen. "Ik besloot om een paar topografische landkaarten te kopen en de bergen in te trekken. Dat begon met eenvoudige bergwandelingen, maar al snel werden die tochten langer en zwaarder. Toch liep ik steeds vast op de gletsjers, waarop ik in 1999 een stage gevolgd heb. Ik had maar één doel: de Mont Blanc bedwingen. Dat is uiteindelijk ook gelukt, en ik had de smaak plots echt te pakken."


In de daaropvolgende jaren bleef Marleen in de ban van de bergtoppen. Ze trok naar Nepal en Tibet om de Mera-Peak (6.500 meter) en de Lakpa-Ri (7.100 meter) te beklimmen. Achttien jaar later stond de teller op 49 toppen boven de 4.000 meter. "Om af te sluiten keerde ik terug naar de Mont Blanc, waar alles voor mij begonnen is. Op 14 augustus - exact achttien jaar na mijn eerste beklimming - heb ik de legendarische Franse berg voor de tweede keer bedwongen. Je moet eindigen waar je mee begonnen bent, en dat heb ik dus gedaan. Maar nu zet ik er een punt achter, vijftig beklimmingen is een mooi getal. Maar er spelen ook andere factoren mee. Zo is het door de opwarming van de aarde véél gevaarlijker geworden. Het ijs smelt sneller, waardoor je te maken krijgt met steenval, lawines en ijsspleten. Jaarlijks verongelukken zo tientallen alpinisten."

Marleen Goddeau met een foto van haar eerste beklimming van de Mont Blanc, in 1999.
Mozkito Marleen Goddeau met een foto van haar eerste beklimming van de Mont Blanc, in 1999.

Matterhorn op één

Haar lijstje van bedwongen bergen telt heel wat indrukwekkende namen, maar de Zwitserse Matterhorn blijft voor Marleen met stip op de eerste plaats staan. "Dat was een uitzonderlijke prestatie", mijmert ze. "Het is een erg steile klim, lang niet eenvoudig. Bij andere bergen, zoals de Mont Blanc, is er een pad waarlangs je - mits een goede conditie - boven geraakt. Maar de Matterhorn is ook nog eens technisch erg moeilijk en enkel te beklimmen bij mooi weer."


Voortaan wil Marleen zich focussen op andere sporten, zoals lopen en volleybal. Al laat ze het bergbeklimmen ook niet helemaal los. "Ik schakel nu over op meerdaagse huttentochten", klinkt het. "Wie weet bedwing ik ooit nog eens een berg van 3.000 meter. Maar het zal afkicken worden. Toen ik de Mont Blanc die tweede en laatste keer beklom, barstte ik op de top in tranen uit. Het fantastische uitzicht en de prachtige natuur raken iedere vezel in mijn lichaam. Ik deed het nooit voor de inspanning, maar wel voor de magie."