Neerpeltenaar drinkt flesje GBL en ligt volgende ochtend dood in de tuin: “Jullie lieten hem sterven om drugshandel te verdoezelen, hebben jullie dan geen hart?”

Het overleden slachtoffer
Repro Birger Vandael Het overleden slachtoffer
Zeven mannen riskeren allen een celstraf van een jaar voor de dood van een 28-jarige Neerpeltenaar. Op een zondag in maart 2016 nam de man een teug van een flesje water, niet wetende dat het gevuld was met pure GBL, een drug die je normaal met water verdunt. Daarna werd de man uit het oog verloren. De ochtend erna lag hij dood in de tuin. Er werd geen ambulance gebeld omdat de aanwezige drugshandelaars niet gepakt wilden worden, zo bleek later uit de verklaring van een buitenstaander.

Jointjes, speed en GBL staan centraal in een troosteloos verhaal over acht mensen getekend door drugsmisbruik. Die dag waren ze alle acht aanwezig in de woning  in Kerkhoven (Lommel) waar de feiten plaatsvonden. Het is zeker dat de Neerpeltenaar – wellicht per ongeluk - een flinke teug van een flesje GBL had genomen. GBL is een aan GHB verwante ‘party drug’ met een onaangename zure smaak die je normaal gezien met water dient te verdunnen. Toen hij het puur dronk, keken een paar aanwezigen dus wel raar op. “Hij wist niet dat er GBL in het flesje zat en was vervolgens ook danig in paniek voor een overdosis”, aldus de advocate van de nabestaanden.

Melk zou helpen

Een 37-jarige man die aanwezig was bij de feiten, vertelde dat het slachtoffer wel nog wat van het goedje kon uitspuwen. “Daarna werd hem aangeraden een glas melk te drinken omdat dit een stabiliserend effect kan hebben. Ik weet niet of hij dat effectief gedaan heeft, maar hij was wel euforisch.” Een 27-jarige man beschreef hoe de man danig tekeer ging: “Ik zei hem nog: ‘kunt ge even stoppen met rondspringen, we zijn hier met belangrijke dingen bezig’.”

“Ik zei hem nog ‘Kunt ge alstublieft stoppen met rondspringen, we zijn met belangrijke dingen bezig’”

Eén van de getuigen

Het lijkt erop dat het slachtoffer vervolgens een beetje uit het oog verloren werd. “Ze hebben het allemaal manifest nagelaten om het slachtoffer te helpen of om adequaat te reageren. In feite fabriceren ze allemaal een verhaal en leggen ze gelijkaardige verklaringen af die niet overeenkomen met de realiteit”, stelt de advocate van de nabestaanden. Een deskundige gaf aan dat iemand die een dergelijke hoeveelheid GBL binnenkrijgt, na een halfuur in een diepe slaap kan terechtkomen, die overgaat in een coma en vervolgens overlijden. 

Cocktail met andere drugs

“De cocktail met andere drugs die hij die dag had genomen, is hem fataal geworden. Maar als die handel er op dat adres niet was geweest, had hij niet van het flesje gedronken en was hij niet overleden”, besluit de advocate.

GBL drugs
rv GBL drugs

De vader van het slachtoffer nam het woord en richtte zich op het zevental dat die avond aanwezig was: “Het is onbegrijpelijk dat niemand hem geholpen heeft! Ik heb foto’s gezien van hoe hij in de regen buiten in de tuin lag, onmenselijk en schandalig. En dan ook nog eens zijn portefeuille, gsm, tabak en aansteker stelen. Hebben jullie dan geen hart? Zag je hem liever sterven dan de hulpdiensten te verwittigen en dat allemaal om het handeltje in GBL en GHB te verdoezelen? Je moet je medemens helpen, maar onze zoon is er niet meer en we zijn kapot van verdriet.”

Ik heb foto’s gezien van hoe hij in de regen buiten in de tuin lag, onmenselijk en schandalig. En dan ook nog eens zijn portefeuille, gsm, tabak en aansteker stelen

Vader van slachtoffer

Twee weken later vertelde een buitenstaander in een parallel dossier aan de speurders wat er echt was gebeurd die avond. “Hij gaf aan dat er geen ambulance werd gebeld omdat de aanwezige drugshandelaars niet gepakt wilden worden”, stelt de procureur, die schuldig verzuim en een oorzakelijk verband tussen de feiten en het overlijden bewezen acht. Alle zeven riskeren de beklaagden een celstraf van één jaar. Vonnis op 12 april. 
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marcus Camps

  Eén jaar voor al die feiten samen ? Wat denk je van doodslag als aanklacht ?

 • Paul Van Heurck

  GBL is een reiniginsmiddel dat je overal kan kopen.

 • Benny Ector

  Ik begrijp het niet. Met een beetje geluk kan m'n enkele maanden met een enkelband rondlopen. Het wordt hoogtijd dat men alle straffen eens deftig aanpast. Moet er daarom zoveel geld in het gerechtelijk apparaat gestoken worden om dit te zien gebeuren? Weerzinwekkend !!!

 • dirk derouck

  Drugs het vergif der aarde. Rust zacht jongen !!!

 • Jan Vanachter

  Eén jaar om iemand te laten sterven. Dat is toch om te lachen?