Terug in de tijd met kaartspel

BREUGELAAR (42) BRENGT SHAKESPEARE, DA VINCI EN KAREL DE GROTE NAAR WOONKAMER

Jason St.Just uit Peer heeft een geschiedkundig kaartspel ontwikkeld.
Mine Dalemans Jason St.Just uit Peer heeft een geschiedkundig kaartspel ontwikkeld.
De 42-jarige Breugelaar Jason St.Just brengt midden september een kaartspel dat draait rond tijdreizen op de markt. In tegenstelling tot zijn vorige creatie 'Stratego Waterloo' zal de uitgeweken Canadees het spel met eigen middelen publiceren. "Het spel is ideaal voor scholen en musea om de geschiedenis uit te leggen", vertelt Jason.

'Lost in Time' brengt de speler naar het jaar 2031. Op dat moment is tijdreizen net uitgevonden en de speler is de allereerste mens die naar het verleden wordt gestuurd. Zonder kleerscheuren komt die in het verleden aan, maar terug in de eigen tijd geraken is een ander paar mouwen. Want de tijdmachine lijkt immers toch niet helemaal te werken zoals het hoort. "Ik ben zelf erg geïnteresseerd in de geschiedenis. Bovendien bestaan er nog niet veel spelletjes over tijdreizen", legt Jason zijn keuze uit. "Het spelletje is uitbreidbaar naar de geschiedenis van België of zelfs van Brussel of Antwerpen." 'Lost in Time' zal meerdere varianten in één doos bevatten. Behalve een basisspel voor spelers van negen à tien jaar oud, is er ook nog en semi-coöperatief spel voor 12-plussers en een solo variant. "Dat drieluik is typisch voor mijn spelletjes, want ik gebruikte het ook bij Stratego Waterloo. Zo is er voor ieder wat wils."


Wat mogen de spelers dan concreet verwachten van hun tijdreis? Jason laat ons even spieken in het kaartspel en we zien onder meer de ondertekening van de Magna Carta, de val van Constantinopel, de verschijning van Shakespeare in een theater, kruistochten naar Jeruzalem en het schilderij op het plafond van de Sixtijnse Kapel. Het moge duidelijk zijn dat Jason hard gewerkt heeft aan zijn publicatie. "Eigenlijk dateert het spel intussen al van 2010, maar het heeft even geduurd voor ik het aan de man kon brengen."

Van Magna Carta tot de val van Constantinopel: het komt allemaal aan bod in ' Lost in Time'.
Mine Dalemans Van Magna Carta tot de val van Constantinopel: het komt allemaal aan bod in ' Lost in Time'.

Zonder crowdfunding

Bij Stratego Waterloo kreeg Jason de hulp van Jumbo, maar nu staat hij er alleen voor. "Ik ga geen gebruik maken van een crowdfunding en ga de hele verkoop zelf beheren. Daarom zal er op het begin slechts een beperkte oplage van het spel in productie worden gebracht. Vanaf de lancering midden september ga ik naar verschillende beurzen. Zelf ben ik voorzichtig met de term 'educatief', want dat boezemt bij enkele spelers schrik in, maar het spel kan nuttig zijn bij het aanleren van de geschiedenis. Toch moet je als speler zeker geen professor geschiedenis zijn om het spel te kunnen spelen en winnen, het educatieve is geheel vrijblijvend", verzekert Jason.

Afwijzing

Een spel uitgeven is volgens Jason niet simpel. "Je moet de huid van een olifant hebben. Zelf heb ik sinds 1997 - het jaar dat ik begonnen ben met het ontwerpen van bord en kaartspellen - een 500tal brieven en e-mails verstuurd naar uitgevers, maar pas in 2014 had ik succes toen Jumbo reageerde op Stratego Waterloo. Toch moet je 'afwijzing' gewoon worden en steeds blijven doorgaan met jouw passie. Het wil niet altijd zeggen dat jouw ontwerp slecht is, maar gewoon dat het commercieel niet 'mainstream' is en uitgevers hebben uiteraard liever zekerheid. Er is echter altijd een minderheid die op zoek gaat naar 'speciallekes' en Lost in Time is er zo één." Volgens Jason is er hoop. "Ik heb een namiddag in 2015 les mogen geven tijdens een cursus Boardgame design aan Syntra in Hasselt. Daar zat wat talent samen. Ook op de spellenbeurzen worden vaak geweldige en verfrissende prototypes voorgesteld. Geloof me: er zijn nog genoeg ideeën in de omloop. Zonde toch, als die geen kans krijgen."


Alle informatie over 'Lost in Time' vind je terug via deze link:


https://boardgamegeek.com/ boardgame/227316/lost-time