94-jarige scoort nog steeds

LIMBURGSE SUPPORTERS KLAAR VOOR TWEEDE WK-MATCH RODE DUIVELS

Onder het goedkeurend oog van enkele andere rusthuisbewoners, trapt de 94-jarige Giel Langen een balletje.
Jerome Gielkens Onder het goedkeurend oog van enkele andere rusthuisbewoners, trapt de 94-jarige Giel Langen een balletje.
Als de Rode Duivels zondag het voorbeeld van Giel Langen volgen, moeten de Russen zich niet te veel in het hoofd halen. De 94-jarige Perenaar trapte gisteren tijdens het wekelijkse sportuurtje in het rusthuis de penalty's vlot in doel.

De bewoners van woonzorgcentrum Sint-Antonius in Peer hoeven niet onder te doen voor de duizenden jongeren die zich overal te lande uitleven voor de grote voetbalschermen. Getooid met zelfgebreide tricolore sjaals en een set rode voetbalshirts trokken de oudjes gisteren opnieuw naar het grasveld van stadspark 'De Perre' om er te voetballen. "Ik heb enkele weken geleden eens voorgesteld om een balletje te trappen tijdens de bewegingsoefeningen en de vonk is helemaal overgeslagen. We spelen zelfs onze 'interlands' tegen de rusthuizen van Meeuwen-Gruitrode en Hechtel-Eksel", zegt kinesiste Martine Vanderhoydonk.


Dé ster van het voetbalveldje was gisteren zonder twijfel Giel Langen. Ondanks zijn 94 (!) jaar scoorde de ex-rijkswachter de strafschoppen aan de lopende band. De ouderdomsdeken van het rusthuis is volgens het personeel zelfs de hevigste om een wedstrijdje te 'sjotten'.

Slechte ogen

"Ik voetbal al zo'n tachtig jaar", geeft hij aan. "Destijds speelde ik bij Peer met mijn twee broers in de ploeg. Als rechtsback trok ik aardig mijn streng, maar de oorlog gooide roet in het eten. Ik werd krijgsgevangene en nadien ben ik bij de rijkswacht gegaan. Een voetballoopbaan had er anders misschien wel ingezeten. Met de ploeg van de rijkswacht heb ik nog vele jaren meegedaan. Nu lukt het me ook nog wel, al zie ik niet meer zo goed." Die slechte ogen weerhouden Giel er ook van om de interlands van de Rode Duivels - van wie hij hevig supporter is - op tv te volgen. "Het beeld wordt bij mij snel troebel en dus luister ik naar de radio. Voor zondag voorspel ik een kleine overwinning tegen de Russen. We moeten nog niet te hoog van de toren blazen, want Spanje is al naar huis en zelfs de Engelsen brengen er niks van terecht."

Winterslag

Ook al had hij vroeger een boontje voor Limburgse ploegen zoals Winterslag en Beringen, nu volgt Giel het clubvoetbal niet meer. "Daar heb ik één grote reden voor: het geld. Die mannen krijgen veel te veel betaald en daar komen dan vodden van. Ze zijn veel te agressief. Wie voor zijn land speelt, voetbalt voor de eer. Daar heb ik het wel voor. Zoals Pelé destijds. Die heb ik vaak zien spelen. Als de televisie uitviel, moesten we telkens een frank bijsteken. Dat geld lag altijd klaar als de Brazilianen speelden."