Inwoner 'gijzelt' domeinnaam pelt.be

UIT ONVREDE DAT OVERHEID FINANCIËLE STEUN DOCHTER NIET TOEKENT

Marc Van Gestel met zijn dochter Ann, die gehandicapt is.
Foto Mine Dalemans Marc Van Gestel met zijn dochter Ann, die gehandicapt is.
Surfen naar www.pelt.be als nieuwe fusiegemeente-site is nog niet meteen voor morgen. De domeinnaam werd in 2010 al opgekocht door Marc Van Gestel, en hij is niet van plan die zomaar uit handen te geven. "De overheid geeft 16 miljoen euro cadeau voor de fusie, terwijl ik duizenden euro's moet ophoesten voor de zorg voor mijn gehandicapte dochter. Ik zou zot zijn hieraan mee te werken", vindt Van Gestel, inwoner van Overpelt.

Nog maar enkele weken is de naam Pelt als nieuwe fusiegemeente bekend of daar is de eerste tegenslag al. De domeinnaam www.pelt.be die logischerwijze zou gebruikt worden voor de nieuwe gemeente is blijkbaar al in gebruik. Op eerste gezicht weinig aan de hand met wat enige medewerking van de huidige domeinnaameigenaar. En wat zou iemand uberhaupt met de site www.pelt.be doen? Eigenaar Marc Van Gestel doet er zelfs helemaal niets mee, en betaalt er amper twintig euro per jaar voor. Toch is hij niet van plan om het zomaar door te verkopen aan de gemeente en heeft daar zijn redenen voor. "Ik heb een mentaal gehandicapte dochter Ann van 34 die al jarenlang in Wijchmaal verblijft in een begeleidingscentrum", vertelt Van Gestel. "Alle weekenden kwam ze naar huis, maar dat begon zwaar te worden voor ons gezin. Ik ben zelf 59, heb nog kinderen en kleinkinderen. En op aanraden van de psychiater die ons gezin begeleidt, lieten we onze dochter één of twee weekenden per maand langer verblijven in dat centrum."

6.000 euro

Onlangs kreeg Van Gestel het bericht dat hij meer dagen opnam dan waar zijn dochter recht op had. Concreet zou dat 200 euro per dag betekenen. "We spreken hier in totaal over meer dan 6.000 euro dat de Vlaamse overheid mij niet wil toekennen. Als ik dan zie dat diezelfde overheid wel een zak geld - zestien miljoen euro - heeft klaarstaan voor twee gemeenten die fusioneren, draait mijn maag. Ik hou het been stijf en verwacht erkenning vanuit politieke hoek."

Site voor Chiro

Bij de gemeenten Overpelt en Neerpelt zitten ze verveeld met de zaak. "We weten dat domeinnaam pelt.be inderdaad in particuliere handen is, maar gaan toch proberen via dialoog om ze in gemeentelijke handen te krijgen", zegt Jaak Fransen (CD&V), huidig burgemeester van Overpelt. "Maar via deze weg dingen proberen afdwingen kan niet. Zo werkt het niet." Volgens critici probeert Van Gestel de gemeente te gijzelen. De man maakte destijds de site - die momenteel gewoon blanco is - aan voor de lokale chiro Pelt die het tumult zelf betreurt.


"Maar uit principe kan ik hier niet zomaar in meegaan", besluit Van Gestel. De fusiecoördinator is bereid om de kosten uit het verleden te vergoeden. Indien er geen akkoord wordt gevonden, zijn gerechtelijke stappen mogelijk. Vlaams minister Jo Vandeurzen (CD&V) liet weten dat er wél mogelijkheden bestaan om de tegemoetkoming te verkrijgen. "Natuurlijk kan het zijn dat de zorg voor de ouders zwaar wordt, en dat we van vijf naar zeven vergoede weekdagen gaan. Daar zijn ook budgetten voor. Maar van deze concrete situatie ken ik niet genoeg details om er uitspraken over te doen."