Dommelpelt, Pelten of Pelt?

INWONERS HEBBEN NOG DRIE KEUZES VOOR NIEUWE GEMEENTENAAM

Een volksjury van 36 personen boog zich over 206 inzendingen. Dit zijn de overblijvers.
Foto Tony Van Galen Een volksjury van 36 personen boog zich over 206 inzendingen. Dit zijn de overblijvers.
Dommelpelt, Pelten of Pelt, dat zijn de drie overblijvende mogelijkheden als nieuwe gemeentenaam voor de fusiegemeente van Neerpelt en Overpelt. Een volksjury van 36 personen heeft zich zaterdagnamiddag over de 206 unieke inzendingen gebogen en na ruim drie uur vergaderen kwamen ze tot die drie namen. "Op een bepaald moment bleven nog vijftien namen over en 'Pelt' zat er altijd bij. Daar konden we niet omheen", aldus jurylid Katrien.

De volksjury bestond uit drie vertegenwoordigers van de heemkundige kringen, twee vertegenwoordigers van de cultuurraden en 31 inwoners die werden uitgeloot uit 143 kandidaten. Er werd bij de samenstelling rekening gehouden met een gelijke vertegenwoordiging van beide gemeenten, van geslacht en van leeftijdscategorie. Zij moesten op voorhand al vijf favoriete namen bezorgen. De namen die in geen enkel lijstje voorkwamen, konden meteen worden geëlimineerd. Zo bleven er zaterdagmiddag nog zestig namen over.

Groot Pelt net niet

Naamexpert Vic Mennen zorgde vervolgens voor een uitleg over de totstandkoming van gemeentenamen, nu en in het verleden. Daarna mochten de leden van de volksjury een aantal criteria formuleren waaraan een gemeentenaam volgens hen moest doen. Een vetoronde kortte de lijst met mogelijkheden nog wat verder in. Zo bleven nog vier namen over: de drie finalisten en Groot Pelt. Zij werden aan de hand van de criteria gewikt en gewogen. Nadat iedereen nog eens zijn of haar favoriet kon promoten, werden er punten uitgedeeld. Zo bleven over: Dommelpelt, Pelten en Pelt.


Dommelpelt verwijst naar één van de oudste rivieren van Limburg die Overpelt en Neerpelt altijd gescheiden heeft. Nu zal de rivier de beide gemeenten dus verbinden. Pelt is als gemene deler van huidige gemeentenamen de grote favoriet en een logische keuze. Het is een heldere, krachtige naam met historische achtergrond. "Ik smelt voor Pelt", klonk het nu al bij de jury. Pelten toont aan dat er voor de fusie meer dan één Pelt was en lijkt een compromis te zijn voor de mensen die vinden dat 'Pelt' in de volksmond toch vooral naar Overpelt verwijst.


Nu is het dus aan de inwoners om hun keuze te maken. Nadat ze er even over kunnen nadenken, start de stemming vanaf maandag 16 oktober. Iedereen geboren in 2004 of eerder kan stemmen op hun favoriet via www.fusieneerpeltoverpelt.be. Hiervoor moet je jouw rijksregisternummer ingeven. Wie online moeite heeft, kan ook terecht in de bibliotheken van Overpelt en Neerpelt en in het Dienstencentrum BinnenHOF. Op dinsdag 31 oktober om middernacht wordt de stemming afgesloten. Zaterdag op 4 november wordt de naam vervolgens bekend gemaakt op het Sint-Maartenspektakel in Overpelt.

Saint-Tropelt

Het wordt dus geen 'Groot Lille' of 'Groot Linne', wat ze in de gehuchten wel graag hadden gezien. Ook het originele 'Pelty Mc Pelt' of het tropisch klinkende 'Saint-Tropelt' worden het niet. "Het is wel fijn dat de bevolking zich met die inzendingen heeft kunnen laten gaan. Ze beseften zelf ook wel dat die namen geen serieuze optie waren, maar het toont wel aan de bevolking mee was in het verhaal. Ik had wel vertrouwen dat de jury een goede keuze zou maken en ben tevreden waarop alles gelopen is", aldus burgemeester van Neerpelt Raf Drieskens (CD&V).

Vanaf 1 januari 2019

Ook Jaak Plessers (CD&V), burgemeester van Overpelt, was niet verrast door de uitslag van de stemming. "Ik heb ook een favoriet, maar dat hou ik voor mezelf", grijnsde hij. "Het zijn de mensen die de gemeentenaam moeten kiezen." Fusiecoördinator Frank Smeets was het daarmee eens. "Ik ben maar één van de duizenden. Toch vind ik het goed dat 'Pelt' er zeker zal inzitten, als gemeenschappelijke familienaam."


Nu is het dus aan de inwoners om te stemmenin welke gemeente ze vanaf 1 januari 2019 willen wonen.