"Muntjak wordt nieuwe plaag, net als everzwijnen"

SCHATTIG DIERTJE VREET LIMBURGSE BOSSEN KAAL

De muntjak ziet er dan wel lief en schattig uit, hij teistert wel de Limburgse bossen.
Jack Folkers/Buitenbeeld/HH/Hollandse Hoogte De muntjak ziet er dan wel lief en schattig uit, hij teistert wel de Limburgse bossen.
Na de everzwijnenplaag mag Limburg zich opmaken voor een invasie van muntjakken. Het ogenschijnlijke schattige hertje is een echte veelvraat en zou zich al over de hele provincie bevinden. Volgens Sil Janssen van het Natuurhulpcentrum zijn de diertjes zo goed als zeker uitgezet door jagers en kunnen ze een zware impact hebben op onze natuur.

Hoewel er volgens waarnemingen.be maar een muntjak is gespot dit jaar in Limburg moeten we volgens Sil Janssen van het Natuurhulpcentrum toch beginnen nadenken over hoe we met dit dier moeten omgaan. "In Groot-Brittannië zijn de beestjes echt wel een probleem", zegt Janssen. "In Limburg zien we ze sinds een jaar of vijf opduiken en dat gebeurt steeds frequenter. Dit jaar alleen al kregen we er al vijf in het centrum binnen. De diertjes planten zich bovendien enorm snel voort."


De muntjak komt oorspronkelijk uit China en is officieel gelabeld als een 'invasieve exoot' in Europa. "Over het Kanaal zijn ze bewust uitgezet voor de jacht en dat moet ook hier quasi zeker door jagers gebeurd zijn", zucht Janssen. "Dit keer moet men niet afkomen met verhaaltjes alsof ze net als de everzwijnen afkomstig zijn uit de Voerstreek."

Mine Dalemans

Opmars

Volgens Janssen kunnen ze een grote impact hebben op ons ecosysteem. "Ze zijn erg vraatzuchtig en kunnen dus onze bossen kaalvreten, waardoor er ook minder voedsel overblijft voor andere, inheemse dieren", zegt Janssen die vreest dat er weinig kan gedaan worden om de opmars van de muntjak tegen te gaan.


Volgens jager en natuurgids Jean Dreessen uit Dilsen-Stokkem is de kans klein dat een gewone jager de beesten ooit heeft uitgezet. "Een jager houdt zich aan bepaalde codes. Het bos zit trouwens al vol met wild, wij gaan dus zeker niet nog eens extra dieren uitzetten. Het aantal reeën is al een tijdje gestabiliseerd, maar de everzwijnen blijven hun opmars verderzetten, ondanks dat ze in de jaren 60 ooit helemaal verdwenen waren." Dreessen vermoedt dat de muntjak hier wellicht eerst ergens in gevangenschap leefde. "Zijn gedrag lijkt alvast sterk op dat van het everzwijn. Hij plant zich ook snel voort, en is zeer moeilijk te benaderen. In april dit jaar werd er in Dilsen-Stokkem een exemplaar dood aangetroffen en in As zou er vorig jaar eentje zijn geschoten door een jager. Meer aanwijzingen hebben we niet."

Overleg

Begin december zit gedeputeerde Ludwig Vandenhove samen met alle betrokken partners om het probleem van opkomende wild voor een zoveelste keer aan te halen. De bedoeling is om alle partijen op dezelfde golflengte te krijgen.