Skateshop verkoopt ‘cannabis’ als potpourri

Gemeente geen fan van winkel naast gemeenteschool en start onderzoek

Uitbaters Dennis Vernieuwe en Wajahat Sheikh met een potje cannabidiol.
Baert Marc Uitbaters Dennis Vernieuwe en Wajahat Sheikh met een potje cannabidiol.
Op de Brusselsesteenweg in Jezus-Eik heeft Dennis Vernieuwe maandag skateshop BlackJack geopend. Opvallend: behalve voor skatespullen en kleding kunnen klanten er ook terecht voor cannabidiol, cannabis waar je niet high van wordt. Dat de winkel de deuren naast een gemeenteschool opende, baart burgemeester Lenseclaes zorgen. Er loopt een onderzoek.

Zijn skatewinkel BlackJack in Blankenberge is al tien jaar open en afgelopen maandag opende Dennis Vernieuwe zijn tweede vestiging langs de Brusselsesteenweg in Jezus-Eik. Maar nu al zorgt de winkel voor heel wat commotie. In tegenstelling tot in Blankenberge liggen er in de nieuwe winkel behalve kleren en skatemateriaal ook cannabidiol-plantjes in de rekken. Door velen omschreven als softdrugs. “Maar het is geen cannabis, want je kan er niet ‘high’ van worden”, verzekert Dennis Vernieuwe. “In de cannabidiol zit immers minder dan 0,2 procent THC, het product dat het roeseffect veroorzaakt. Met die kleine hoeveelheid is het onmogelijk om high te worden. We zijn trouwens niet de enige winkel die dit verkoopt, want in Brussel zijn het er al minstens tien en in Wallonië meer dan vijftig. In Vlaanderen zijn we de derde winkel.” Vernieuwe begrijpt niet waarom er in Vlaanderen nog steeds zo moeilijk gedaan wordt en hoopt om cannabidiol uit de taboesfeer te halen. 

Potpourri

Volgens Vernieuwe worden de plantjes overigens alleen als potpourri verkocht. “We maken aan elke koper, die ouder dan 18 jaar moet zijn, duidelijk dat ze niet voor consumptie – roken of als kruidenthee – dienen. Het staat ook nog eens op de verpakking vermeld. De cannabidiol wordt verplicht voorverpakt en verzegeld. Natuurlijk beslist de koper wat hij met de plantjes doet, maar wij maken duidelijk dat het om potpourri gaat. Of het goed verkoopt? Vrijdagochtend stond hier een lange rij voor de deur.”

Skatewinkel BlackJack ligt naast de gemeenteschool (het gebouw rechts op de foto).
Baert Marc Skatewinkel BlackJack ligt naast de gemeenteschool (het gebouw rechts op de foto).

Volgens het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) is het verboden om de bladeren van de plant te verkopen. “Dit met het oog op het risico van misbruik, maar ook risico’s in verband met de aanwezigheid van THC zelf in zeer kleine hoeveelheden, en de aanwezigheid van andere cannabinoïden”, klinkt het daar.

Geen vergunning

Ondertussen roert ook de gemeente zich, want naast de winkel ligt de gemeenteschool van Jezus-Eik. “De school is helemaal niet blij met de komst van de skateshop”, zegt burgemeester Inge Lenseclaes (Overijse2002/N-VA). “Wat als kinderen hiermee in aanraking komen? De politie onderzoekt dan ook of dit wel legaal is. Een eerste verslag werd opgesteld en ligt bij het parket. Daarnaast loopt er ook een onderzoek op administratief vlak, want de eigenaar diende geen vergunningsaanvraag voor de opening van de winkel in. Nochtans is dat verplicht voor elke zaakvoerder. Hij kreeg inmiddels een brief met de vraag zich bij de gemeentelijke diensten te melden. Feit is dat ik geen voorstander ben van dit soort winkel in de buurt van een basisschool.”

De directie van de school was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Aerts

  Geen probleem, het zijn de bloemen en niet de bladeren waar ‘potpourri’ van gemaakt wordt, met de nadruk op POT volgens mij

 • Jaina Aaron

  In de GB naast de school wordt wel bier, wodkan, wijn,... verkocht. Niet hysterisch worden aub

 • roland peeters

  Als de bladeren niet mogen verkocht worden waarom dan nog onderzoeken?Het boeltje onmiddellijk sluiten.

 • André Van der Poorten

  Gokkantoren mogen ook niet in op een bepaalde afstand van scholen of sportterreinen waar de jeugd verblijft !?!?!?

 • Marc De Vos

  Lenseclaes denkt aan haar postje.