Raceje naar de hoofdstad? Snelst met de fiets!

TEST FIETSERSBOND BEWIJST: TWEEWIELERS KOMEN ALS EERSTE OVER FINISH

Wim Borremans kwam als eerste over de finish aan de Brusselse Beurs met zijn fiets.
Baert Marc Wim Borremans kwam als eerste over de finish aan de Brusselse Beurs met zijn fiets.
Hoe geraak je het snelst van de Brusselse rand tot in het hart van de hoofdstad? Met de fiets, zo blijkt uit een test van de Fietsersbond. Vijf teams met drie verschillende vervoersmiddelen moesten zo snel mogelijk op het Beursplein geraken. "Voor kortere afstanden is de fiets het snelste vervoersmiddel."

Vijf teams van de Fietsersbond vertrokken gisterenochtend vanuit Asse, Overijse, Grimbergen, Strombeek en Tervuren naar de hoofdstad. Overal vertrok een fietser, een automobilist en een openbaar vervoerreiziger op hetzelfde moment vanaf dezelfde locatie naar de gemeenschappelijke Brusselse eindbestemming: het Beursplein. De fietser kwam vanuit alle startpunten als eerste aan. De voorsprong op openbaar vervoer varieert van 10 minuten tot een half uur. De voorsprong op de auto kan oplopen tot zelfs 45 minuten.

Alain koos voor het openbaar vervoer en was 50 minuten onderweg vanuit Tervuren.
Baert Marc Alain koos voor het openbaar vervoer en was 50 minuten onderweg vanuit Tervuren.

"Gezondst én snelst"

Wim Borremans deed de afstand van Overijse naar het Beursplein, zo'n 13 kilometer, in amper 35 minuten. "Ik heb een jonge dochter en sport daardoor minder. Met de fiets naar het werk gaan is dus mijn sportieve moment van de dag", zegt hij. Dat hij nog voor de automobilisten op het Beursplein aankwam verbaast hem niet. "Fietsen is het gezondst, het goedkoopst én het snelst. Toch moet je ook assertief én voorzichtig zijn, want fietsen door de stad tussen al het andere verkeer kan gevaarlijk zijn."


Ook Yoeri Vastersavendts was als een van de eersten op het Beursplein. Hij legde de afstand tussen Asse en het Beursplein, 16 kilometer, per scooter af op 35 minuten. "Voor korte afstanden neem ik de fiets, voor iets langere - zoals deze - neem ik de scooter. Moet ik verder, dan neem ik mijn motor en als ik met het gezin ergens heen moet, kies ik de auto. Met de wagen en de daarbij horende files weet je nooit hoe lang je over een traject doet, met de scooter wel."

Joeri deed 35 minuten over een afstand van 16 kilometer.
Baert Marc Joeri deed 35 minuten over een afstand van 16 kilometer.

"Rustig krant lezen"

Alain Schiffeleers koos voor het openbaar vervoer. Hij vertrok vanuit Tervuren en nam over een afstand van 14 kilometer de tram en de metro naar het centrum. In totaal deed hij er 50 minuten over. "Als ik met het openbaar vervoer reis, voel ik me soms wel schuldig dat ik niet sport, maar het heeft ook zijn voordelen", zegt hij. "Zo kan je rustig je krant lezen, of met andere reizigers een praatje slaan."

Dirk moest amper 9 kilometer afleggen, maar was wel 50 minuten onderweg.
Baert Marc Dirk moest amper 9 kilometer afleggen, maar was wel 50 minuten onderweg.

File

Hoewel Dirk Bauweleers de kortste afstand (9 kilometer) moest afleggen, was hij het het langste onderweg. "Van Strombeek naar Brussel in 50 minuten: ik weet weer waarom ik normaal gezien nooit voor de wagen kies. Het is frustrerend om in de file te staan", zegt hij.


Mikaël Van Eeckhoudt van de Fietsersbond, is allerminst verbaasd door de uitslagen. "Deze ludieke test toont aan dat zelfs langere afstanden tot 15 kilometer met de fiets het snelst zijn, zeker tijdens de ochtend- of avondspits", zegt hij. "Het idee dat je met de auto sneller bent, is volledig achterhaald. Bovendien kan je met de fiets beter inschatten wanneer je ergens aankomt."

Betere infrastructuur

De Fietsersbond zal de resultaten meenemen in zijn beleidswerking. "We willen met de fiets het fileprobleem voor een deel oplossen. Daarom dringen we aan op een betere infrastructuur. We roepen de Vlaamse en Brussels overheid dan ook op om werk te maken van het Fiets-GEN, het hoogwaardige fietsnetwerk naar en rond Brussel. Dat netwerk is absoluut noodzakelijk om mensen uit de Rand op de fiets te krijgen."