Ga naar de mobiele website
^ Top

Onzeker of Lammekes opengaat

OOK BEGIJNTJESBAD KAMPT MET ACUUT TEKORT AAN REDDERS

Voorlopig blijft het onzeker of er deze zomer gezwommen kan worden in openluchtzwembad De Lammekes.
Foto Lukas Voorlopig blijft het onzeker of er deze zomer gezwommen kan worden in openluchtzwembad De Lammekes.
Het tekort aan redders speelt de zwembaden in onze regio parten. Of het Grimbergse openluchtzwembad De Lammekes deze zomer open kan, is nog een groot vraagteken. Er wordt naarstig gezocht naar oplossingen. Ook in het Begijntjesbad in Overijse zal deze zomer een pak minder gezwommen kunnen worden.

Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen voor openluchtzwembad De Lammekes: de zoektocht naar voldoende redders. Dit jaar is de situatie wel héél nijpend. Het is zelfs nog niet zeker of het zwembad überhaupt wel opengaat deze zomer. "Het is een dubbeltje op zijn kant", zegt schepen van Sport Tom Gaudaen (Open Vld). "Voldoende redders vinden, is geen sinecure. Normaal gezien weten we eind mei al waar we aan toe zijn, maar dat is nu anders. Pas in de laatste week van juni zullen we uitsluitsel kunnen geven."

Personeelstekort

Een bijkomend probleem is dat er ook in het gemeentelijk zwembad in Strombeek-Bever, het Pierebad, een personeelstekort is door enkele langdurig zieken. "Vorige jaren losten we het tekort aan redders in De Lammekes op door wat verschuivingen te doen, maar dat gaat nu niet meer. Ook daar hebben we de uren moeten herschikken. We zijn ook een van de weinige gemeenten met zowel een binnenzwembad als een openluchtzwembad."


Bij de Sportdienst van Grimbergen zelf gaat het momenteel ook wat moeizamer door een personeelstekort. "Zo moeten we een externe firma inschakelen om het openluchtzwembad helemaal schoon en openingsklaar te maken." Maar of het zover komt, is dus nog koffiedik kijken. Het zal erop of eronder zijn. Ofwel heel de zomer open, ofwel niet. Een gedeeltelijke opening, bijvoorbeeld alleen in augustus, is geen optie, laat Gaudaen uitschijnen.

Begijntjesbad

Ook in het Begijntjesbad in Overijse laat het tekort aan redders zich voelen: er zal deze zomer een pak minder gezwommen kunnen worden. Daar waar het zwembad de voorbije zomers telkens de deuren om 7.30 of 8.30 uur opende, zal dat nu pas om 9 uur zijn. Daarnaast gaat het bad een pak vroeger dicht: om 17 uur in plaats van om 20.30 of 21.30 uur. De wildwaterbaan zal vanaf juli wel opnieuw elke dag open zijn van 10 tot 17 uur.


"We zagen ons genoodzaakt om de openingsuren van het Begijntjesbad aan te passen", zegt Kim Van Caudenberg, diensthoofd van Sporeo Overijse. "In de zomermaanden werken we normaal gezien met twee shiften bij de redders, maar omdat er te weinig redders zijn, moeten we ons beperken tot één dagelijkse shift. We zouden het probleem kunnen verhelpen door wat meer interimredders of studenten in te zetten, maar dan spelen we met de veiligheid van onze zwemmers. Toch vinden we het jammer dat de mensen die voor of na hun werk kwamen zwemmen nu uit de boot vallen."


Volgens Caudenberg is de kans wel groot dat het tekort aan redders in september weggewerkt wordt.Meld een bug